Mesajı Okuyun
Old 04-05-2004, 23:10   #4
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

4 yıllık hukuk fakültesini bitiren herkes;
1-Hakim,savcı olamaz. Olabilmeleri; sınav koşuluna bağlanmıştır.
2-Hemen,noter olamaz. Sıraya girmeleri gerekir, o sıra belki de 5 sene sonra gelecektir.
3-Hemen, bir şirkette hukuk müşaviri ya da bir şirket bünyesinde hukukçu kimliğini kazanamaz. Şirketler, ya da benzeri kuruluşlar, bünyeleri içerisine alacakları hukuk mezunu arzusu ile dolup taşmamaktadır.
4-Hukuk fakültesinde akademik kariyer yapamaz, yapılabilmesi için, öğrencilik daha devam edecektir.

Ama hukuk fakültesini bitiren herkes; bir daktilo ve 3-5 kitap alarak; levhasını kiraladığı büroya asıp; gelişigüzel staj tamamlayıp; AVUKAT olabilir.

Bu kolaylık, sanıldığının tersine tüm zorlukları da aşamalarda beraberinde getiriyor. Kolaylık; bir takım riskleri ve olumsuzlukları da bünyesinde barındırıyor: Kendini geliştirmek zorunluluğu hissetmeme, orta seviyede başarıyla bir mezuniyet sonrası; hatta yine benzer stajımsı bir staj evresi sonrası -çoğunlukla şehir dışı icra takipleri hacizleri ile dolu olan kronik stajlar- bazı konuları bilip bazı konuları bilmemeye rağmen her konuda dava alabilme, ihtiyaçtan çok fazla sayıda öğrenci kapasitesine sahip hukuk fakülteleri, hiç birini olamazsam avukat olurum anlayışının gelişmişliği ve benzeri pek çok olumsuzluk; bugün çok sevdiğimiz mesleğimizin sayısız nedenle olumsuz gönderme ve somut örneklere konu olmasına neden olmuş durumda..

1989 yılında üniversite sınavına girdiğimde de; hukuk fakülteleri en fazla sayıda öğrenci yerleştirecek olan nadir fakülteler arasındaydı. 40 kişilik, 50 kişilik mühendislik öğrencisi kontenjanı bulunan üniversitelerle, 500-900 kişilik hukuk öğrencisi kontenjanı bulunan AÜHF nin, sadece 1989 yılını kıyaslamak bile şaşırtıcı ve dehşet verici..

Son derece yüksek öğrenci alımı, ama buna karşılık avukatlık mesleği için yeterli olan rahat stajlar ve alabildiğine özgür büro açma olanağı.

Tüm bunların yanı sıra; gerçek anlamda şirketleşmeye; hukuk ofisleri yaratmaya engel ve her bir mezunu kişisel çalışmaya sevk edici yasal düzenlemeler..

Enflasyon , doğal seleksiyonu engellemiyor olsa da; bu süreç içinde yaşanan olumsuzluklar, mesleğe duyulan,duyulması gereken güven ve itibarı ne yazık ki zedeleyebileceği kadar zedeledi.