Mesajı Okuyun
Old 12-10-2007, 02:51   #18
Av. Muzaffer ERDOĞAN

 
Varsayılan Türk Hukuk Sitesi Forum Alanları > Hukuk Forumları > Meslektaşların Soruları > Kooper

Burada sorun en fazla yapı kooperatifi uygulaması olamsından ve kooperatifler yasasınbın tek bir düzenleme getirmesinden kaynaklanmaktadır.

Ben daha çok yapı koop. ile uğraştım.

Burada gelir gider farkı yok.

İnsanlar istifa ederlerse kkop. un yaşaması için gereken giderler düşüldükten sonra yatırdıkları aidatların kalan kısmını alırlar.

Diğer kooperatiflerde (Örneğin tüketim kooperatifinde sadece aidat değil aktif (alınan ve depoda olan mal) daha belirgin olabilir)) bunlar hesaba katılabilir. Ama yapı kooperatifinde reel artış hesaba katılamaz. Burada istifa halinde yukarıda açıkladığım gibi hesap yapılır. Bu nedenle yapı kooperatiflerinde çoğu kişi istifa etmez, hissesini devreder.

Ben genellikle kooperatiflerin avukatlığını yaptım. Fark lı da oldu. Ama burada en fazla dikkatimi çeken üyelik hissesi tanımlaması. Tama hisse haczedilemesin. Kooperatfteki hak ve alacaklar neden haczedilmeyecek?

Örneğin benim şu anda oturduğum kooperatifde iki hissem vardı. Birini devrettim. (Ferdi mülkiyete geçildi ama koop. tasfiye edilmedi) Bence ben hala koop. da 2 hissedarım. gayrimenkulü devralan kişi sadece gayrimenkulün sahibi koop hissedarı değil.

Genel olarak tartışmateorik boyuta kaymaya başladı. Bence doğrusu bu. Burada bir yanlış algılama var.

Bayramdan sonra biraz daha ders çalışacağım.

Saygılar.