Mesajı Okuyun
Old 10-10-2007, 16:18   #4
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
....

Tasfiye payının haczine ilişkin işlem ise, ancak kooperatifin tasfiyesi halinde gerçekleşebilecektir. Ancak borçlu payını 3 üncü şahsa devretmiştir. Tasfiye payının haczedildiği kooperatif kayıtlarında mevcuttur. Ancak pratikte aldım-sattım şeklinde üyelik devirlerinin yapıldığını bilmekteyiz. Kooperatif kayıtlarına, tapu kayıtları gibi bir nitelik yüklenirse, 3 üncü şahsın hisseyi hacizli aldığı sonucuna ulaşılabilir. Ancak bu hakkaniyete aykırı olabilecektir. Kooperatif yetkilileri ile borçlunun danışıklı oldukları anlaşılmaktadır. Yetkililer haczin olduğunu, yeni üyeye söyleseler iyiniyetli 3 üncü kişinin hisseyi böyle alması düşünülemez.

Bence yapılacak iş, işlemin muvaazalı olduğundan bahisle iptalini istemek, olacaktır.

Saygılarımla



Sayın Ergin,

Öncelikle yanıtınız için teşekkürler.

Yukarıda altını koyulaştırdığım düşüncenizden yola çıkalım: Kooperatif ile borçlunun danışıklı olduğu muhakkak. Yalnızca dosya kapsamında dahi, hacizleri engellemek adına her yolu deneyen ve haczin her türüne her aşamada olumsuz yaklaşan koooperatifin borçlunun yanında yer aldığını, konuyla ilgisi olmayan birinin icra dosyasını gelişi güzel biçimde okuması halinde dahi anlaması olanaklı.

Burada 3. kişinin iyiniyetli olup olmadığı konusuna gelelim.


İhtimaller:


1-Kooperatif 3.kişiyi yanıltmış ve kar/tasfiye payı haczinden söz etmemişse ve 3.kişi hisseyi bu şekilde devraldığını kanıtlayabilirse, 3.kişiyi iyiniyetli kabul edeceğiz, kooperatifin sorumluluğuna gidebileceğiz (ASIL SORU/N: Cezai yön tamam, hukuken sorumluluğunun yolunu hangi yöntemle açacağız?)


2-3.kişi kooperatif kaydındaki kar/tasfiye haczine rağmen payı devralmışsa, yahut kooperatif ben 3.kişiye bundan sözetmiştim diyerek aşamalarda sorumlu tutulmamak için yan çizer ve 3.kişiyi ortada bırakırsa, bu durumda 3.kişiyi iyiniyetli kabul edemeyecek ve onun sorumluluğuna gideceğiz (ASIL SORU/N: Hangi yöntem ve hukuki prosedür ile?)


Son olarak ama kooperatif, ama 3.kişi sorumlu bulundu diyelim, bu kar/tasfiye payı haczi, kooperatif daha bir 20 sene dağılmayacak ise -ki örnekler sonsuz- ne işe yaramakta, Kooperatifler Kanunu işletilmesi mümkün olmayan bir haciz müessesesini mi barındırmaktadır?

(Ki bana kalırsa, son paragrafta yazdığım doğrudur ve somut olayda, hisse devrine yönelik tesis edilen danışıklı işlem ve kooperatifin de haczi görmezden gelerek yokmuş gibi davranarak verdiği örtülü mesajla taraf oluşu, yasanın kısır düzenlemesine rağmen işimizi kolaylaştıracak başka bir kapı aralamaktadır, ama bunun yöntemini tespit edemiyorum... )


Saygılarımla...