Mesajı Okuyun
Old 10-10-2007, 16:02   #3
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Ortağın kar payının haczinin caiz olmadığına dair Yargıtay kararı bulunmaktadır(12 HD. 30.05.1995- E.7738/K.7820).

Öte yandan, ortağın faiz ve gelir farklarından hissesine düşen miktarın ve kooperatifin dağılmasında ona ödenecek payın haczedilebileceğine dair de bir çok Yargıtay kararı bulunmaktadır.

Yine, ortağın faiz ve gelir gider farkından doğan payına düşen miktar yıl sonu bilançosunda görülebileceği için, önceden tahsiline yönelik işlem yapılamayacağına dair Yargıtay kararı bulunmaktadır.

Kararlardan benim anladığım, kar payının haczi talebiniz süresiz şikayete tabidir.

Tasfiye payının haczine ilişkin işlem ise, ancak kooperatifin tasfiyesi halinde gerçekleşebilecektir. Ancak borçlu payını 3 üncü şahsa devretmiştir. Tasfiye payının haczedildiği kooperatif kayıtlarında mevcuttur. Ancak pratikte aldım-sattım şeklinde üyelik devirlerinin yapıldığını bilmekteyiz. Kooperatif kayıtlarına, tapu kayıtları gibi bir nitelik yüklenirse, 3 üncü şahsın hisseyi hacizli aldığı sonucuna ulaşılabilir. Ancak bu hakkaniyete aykırı olabilecektir. Kooperatif yetkilileri ile borçlunun danışıklı oldukları anlaşılmaktadır. Yetkililer haczin olduğunu, yeni üyeye söyleseler iyiniyetli 3 üncü kişinin hisseyi böyle alması düşünülemez.

Bence yapılacak iş, işlemin muvaazalı olduğundan bahisle iptalini istemek, olacaktır.

Saygılarımla