Mesajı Okuyun
Old 21-04-2004, 23:51   #9
Gemici

 
Varsayılan Roma Statüsü nün Perde Arkası veya Bir Fikir Nasıl Kuşa Çevrilir?

1988 tarihli Roma Statüsü nün amacı Jenosid, insanlığa karşı işlenmiş cürümler, savaş suçu ve saldırganlık suçlarını işliyen kişilerin cezalandırılmasıdır. Bu suçları işliyenlerin dünyanın hiç bir yerinde barınmamsı ve korunmaması gerekir Statüye göre. Özellikle eski Yugoslavyadaki insanlık dışı muameleler Roma Statüsünün gerçekleşmesinde büyük bir rol oynamışlardır.

Bu Statüye dayanılarak Laheyde kurulan ve 11 Mart 2003 tarihinden beri çalışmalarını sürdüren Uluslararası Ceza mahkemesinin görevi, suçlu sayılan devletleri ve kuruluşları değil, tek tek kişileri yargılamaktır. Mahkemenin görevi Pinochet, Saddam Hüseyin ve Miloseviç gibi bir zamanlar bir devletin kaderini elinde tutmuş olan suçluların yanında, uluslararsı kurumlarda çalışan ve dünyanın her tarafında konuşlandırılmış bulunan sıradan kişileride yargılamaktır. Bu arada barışı korumak için belirli bir ülkeye gönderilmiş olunan barış askerlerini.

İş bu askerlerin yargılanmasına gelince dünyanın güçlü devletleri, bu arada dünya şerifi Amerika Birleşik Devletleri Roma Statüsüne karşı çıkmışlardır. Amerikanın Statüyü imzalıyan devletlere yaptığı ambargo ve askeri yardımı keserim şantajlarına rağmen Statü kabul edilmiştir.

Statüyü kuşa çeviren ikinci darbe onbir Arap Ülkesinden gelmiştir. Bu devletler, bizim Töre Cinayeti dediğimiz, aile fertlerei tarafından işlenen namus cinayetlerini katalogdan çıkarmak için ağırlıklarını ortaya koymuşlardır.

Aynı şekilde bir darbede Vatikandan gelmiştir. Vatikan zorla gerçekleştirilen gebeliklerin(ırza geçme) tecavüzcülerinin mahkeme tarafından yargılanmasına karşı çıkmıştır. Gerekçe: Tecavüzcüler cezalandırılırsa kadınlara çocukları aldırma imkanı verilmiş olunur.

Bütün bu kuşa çevrilmelere rağmen, yüz seneden beri üzerinde düşünülen bir fikrin gerçekleştirilmesi ve ülkemizin buna katkıda bulunması büyük bir başarıdır derim.

Saygılarımla