Mesajı Okuyun
Old 05-10-2007, 20:57   #12
üye15755

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
Dün bir meslektaşım sordu:

Borçlu kendisine gönderilen ödeme emrinden sonra mal beyanında bulunmamıştır. Daha sonra hakkında açılan M.M.B. davasının icra ceza mahkemesindeki duruşması esnasında mal beyanında bulunmak istediğini söylemektedir.

Mümkün müdür?

Saygılarımla


Malum olduğu üzere, ödeme emrini tebellüğ eden bir borçlunun tebellüğ tarihinden itibaren 10 gün içinde icra dairesine gelip mal beyanında bulunmaması eylemine İcra ve İflas Kanunu 76. ve 337. maddeleri, iki ayrı tanım ve ceza öngörmüştür.
Mal Beyanında bulunmayan borçluya karşı tek bir dilekçe ile İcra Ceza Mahkemesinde şikayette bulunarak Borçlunun İ.İ.K. 76. madde ve 337. madde mucibince cezalandırmasını istemek mümkün. Fakat bu maddelerdeki suç tanımlamaları, ceza ve infaz farklılık arzettiği için ayrı ayrı ele almak lazımdır.

1-) İ.İ.K. 76. madde hiç mal beyanında bulunmamayı cezalandırmıştır. Bir kimse 10 günlük süre içerisinde mal beyanında bulunmaz ise, mal beyanında bulnana kadar hapisle tazyik edilir. Bu süre üç ayı geçemez. Bir kimse 10 günlük süre içerisinde mal beyanında bulunmazsa, fakat bu süre geçmesine rağmen hakkında dava açıldığında duruşmada veya ceza verildikten sonra infaz esnasında mal beyanında bulunursa İ.İ.K. 76. madde mucibince verilmiş/verilecek ceza tüm sonuçları ile ortadan kalkar.

2-) Fakat 337. madde yönünden durum böyle değildir. 337. maddede, 76. maddede olduğu gibi hiç mal beyanında bulunmamayı değil, süresinde (10 gün içinde) mal beyanında bulunmamayı cezalandırmıştır. Borçlu eğer ki ödeme emrini tebellüğ ettikten sonra 10 gün içinde mal beyanında bulunmamışda, isterse 11. gün mal beyanında bulunsun, süresinde mal beyanında bulunmadığı için 10 günlük disiplin hapsi cezasını alacak demektir.
İstinsa : 337. maddeye göre, 10 günlük süresinde mal beyanında bulunmamaktan dolayı cezayı kaldıran tek unsur ya borçlunun borca kafi malının haczedilmesi ya da dosya borcunun tamamen ödenmesidir. yani süresi geçtikten sonra, ister duruşmada, isterse dava bittikten sonra mal beyanında bulunmak değil, sadece borçlunun kafi malının haczedilmesi ya da dosya borcunun ödenmesi 337. maddeye göre cezayı kaldırı.

Netice : Somut hadisede, hem İ.İ.K 76. madde hem de 337. madde mucibince bir dilekçe ile İcra Ceza davası açmış iseniz, borçlunun duruşmada mal beyanında bulunması ancak 76.madde mucibince üç aya kadar hapis cezası almasına mani olur; ama 337. madde mucibince 10 günlük disiplin hapsi almasına mani olmaz. 337. madde mucibince verilen/verilecek cezaya da maruz kalmak istemiyorsa bunun için ancak ya boçlunun borca yeter malı haczedilmeli ya da dosya borcunu tamamen ödemelidir.

saygılarımla...