Mesajı Okuyun
Old 05-10-2007, 14:14   #2
Av.Adem Eyidoğan

 
Varsayılan

Sayın AvNihal,
1. Anladığım kadarıyla siz kadastroda sahipsiz mal olarak hazine adına kadastroca tespit ve tescil edilen yer hakkında kadastrodan önceki hukuki sebeblere dayanarak Tapu iptali ve tescil talebinde bulunuyorsunuz.
2. Müvekkilinizin beyanına göre taşınmazın önceleri cedlerinin adına tapusunun olduğundan bahsediyorsunuz. Taşınmazın kadastro öncesi tapulu olduğu iddiasını sizin ispatlamanız yani eski tapu kaydının kayıtlı olduğu tapu sicil müdürlüğünden çıkarttırmanız,mahalli kaydın Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden araştırılması gerekir. Ancak eski tapu kayıtları farklı sek,ide olabilir. Tasdikli yoklama kayıtları veya tesdiksiz yoklama kayıtları gibi. Dayanılan tapu kaydını görmeden kaydın geçerli olup olmadığı hakkında karar veremeyiz.
3. Taşınmazın kadastro öncesi malik sıfatı ile zilyetliği kimdeydi. Müvekkiliniz zilyetmiydi.taşınmaz ekilipbiçilen tespit tarihine kadar üzerinde zilyetliğin devam ettiğini gösteren tarımsal faaliyetler var mıydı? Taşınmaz en az 2o yıldan fazla süredir müvekkikiniz veya başkaları tarafından kullanmıyorlarsa bu terk etme iradi olarak taşınmazı terk amacıyla mı idi? Yani taşınmaz sahipsiz kaldığından mı Hazineye yazıldı.?
4.Taşınmazın kadastro TESPİT TUTANAĞININ iktisap sütununda taşınmazın kadasro öncesi zilyetlik durumu,ekilip ekilmediği,tarım arazisi olup olmadığı,üzerinde tarımsal faaliyet yapıldığını gösterir emareler olup olmadığı,toprak yapısı,bitki örtüsü gibi taşınmazın niteliğini belirleyen tespitler vardır.Siz tespit tutanağını iyi inceleyin.
5.Dayanılan ve bir şekilde tapudan getirtilen ve incelemeler sonucunda geçerliliğini koruyan bir tapu kaydı ise,tapu kaydının taşınmaza uyması gerekir.Eski kayıtolduğundan kroki ve haritası olmayacağından mahalline yaşlı bilirkişilerce uygulanması gerekir
Simdiden size kolaylıklar diliyorum.