Mesajı Okuyun
Old 05-10-2007, 11:49   #26
üye15755

 
Varsayılan

Farzedelim ilamsız takibi başlattınız ve karşı taraf itiraz etti, siz de itirazın iptali davası açtınız. itirazın iptali davaları genel hükümlere göre görülen davalar olduğu için öncelikle hakların ispatı gerekecektir.

tartışma yanlış yönde... Burada ispat edilmesi lazım gelen hususlar sırayla şunlardır:
1-)bu mutfak dolapları müvekkiliniz marangoz tarafından mı yapıldı yoksa başka bir marangoz tarafından mı yapıldı? Bunun ispatı her türlü delil ile mümkündür. Senet, tanık v.s. Zira burada ispatı lazım gelen bu husus bir hukuki fiildir. Şimdi burada işin müvekkiliniz tarafından yapıldığını tanık ile ispat ettiğinizi kabul ediyoruz ve bir sonraki safhaya geçiyoruz.
2-)Bu işin bedelinin ne kadar olduğu hususu. İşte burada da her iki taraf bu işin bedelinin ne kadar olduğuna dair iddialarını ancak yazılı delile, yani senede (yazılı sözleşmeye) isnat etmek mecburiyetindeler. müvekkiliniz dedi ki "bu işi yapmak için 2.000,00 YTL'ye anlaştık". Karşı taraf dedi ki "hayır bu işi 1.000,00 YTL'ye yapacaktı marangoz". işte bu durumda her iki taraf ücret konusunu yazılı bir delile dayandırmak zorundadır. Her iki taraf da yazılı delil ile ücret miktarını ispat edemezse, mahkeme keşif ve bilirkişi incelemesi ile yapılan işin değerini tespit ettirir. Bilirkişinin tuttuğu raporda netice itibari ile belirtilen miktar, bu işin yapılması için taraflar arasında kararlaştırılan miktar olarak kabul edilir. Mesela, bilirkişi raporunda dedi ki: bu iş 3.000, YTL'ye yapılır. Mahkeme yapılan işin değerinin bu olduğuna kanaat getirecek.
3-)
(a)Bilirkişi raporunda takdir edilen miktar sizin açtığınız davada talep ettiğiniz miktardan büyük ise, taleple bağlılık ilkesi mucibince ancak kendi talebinizin miktarı üzerinden davaya devam edebilirsiniz. fakat bilirkişi raporunda belirtilen miktarı talebiniz olarak Islah edebilirsiniz. Bunun için ıslah harcını yatırmanız gerekir.
(b) Eğer bilirkişi raporundaki miktar sizin talep ettiğiniz miktardan küçük ise, yapılacak bir şey yok, raporda belirtilen miktar kadar müvekkiliniz lehine karar verilecektir.
4-) Bilirkişi raporu ile, işin bedeli netleşince ispat yükü, işi yaptıran karşı tarafa geçecek. Yani, raporda belirtilen bu miktar parayı sizin müvekkile ödediğini ancak ve ancak yazılı bir belge ile ispat etmek zorundadır. Müvekkilinize herhangi bir ödeme yaptığını yazılı bir delille ispat edemezse işi yaptıran, kısmi ödeme dahi yapmış olsa daha önceden, bilirkişi raporunda belirtilen bedelin hepsini karşı tarfatan almanıza karar verilecektir.

5-) Karşı taraf icra takibine karşı itirazında, doğrudan "böyle bir borcum yok" deyip hukuki ilişkiyi inkar etmişse, mahkeme %40 icra inkar tazminatına hükmedecektir. Ama "borcum bu kadar değil, itiraz ediyorum" demişse hukuki ilşkiyi inkar etmeyip sadece miktara itiraz ettiği için inkar tazminatına hükmedilemez. zira alacak miktarı likit olmayıp, miktarın tespiti yargısal bir süreç gerektirmektedir.


Netice: Burada mühim olan mutfak dolaplarını müvekkilinizin yapıp yapmadığının her türlü delil ile ispatının mümkün olduğu, yapılan işin bedelinin bilirkişi tarafından tayin edileceği, tayin edilen bedelin müvekkilinize verilip verilmediğini karşı tarafın ancak yazılı bir delille ispatının mümkün olduğudur.
saygılarımla.