Mesajı Okuyun
Old 10-04-2004, 06:20   #2
Av. Adil Giray ÇELİK

 
Varsayılan

Avukatlık Yasası 168. Madde:
AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİNİN HAZIRLANMASI :
MADDE 168 - (Değişik; 2.5.2001, 4667/81) Baronun yönetim kurulları her yıl Eylül ayı içerisinde, yargı yerlerindeki işlemler ile diğer işlemlerden alınacak avukatlık ücretinin asgari hadlerini gösteren birer tarife hazırlayarak Türkiye Barolar Birliğine gönderirler.
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nca, baro yönetim kurullarının teklifleri de göz önüne alınmak suretiyle uygulanacak tarife o yılın Ekim ayı sonuna kadar hazırlanarak Adalet Bakanlığı’na gönderilir. Bu tarife Adalet Bakanlığı’na ulaştığı tarihten itibaren bir ay içinde Bakanlıkça karar verilmediği veya tarife onaylandığı takdirde kesinleşir. Ancak Adalet Bakanlığı uygun bulmadığı tarifeyi bir daha görüşülmek üzere, gösterdiği gerekçesiyle birlikte Türkiye Barolar Birliği’ne geri gönderir. Geri gönderilen bu tarife, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nca üçte iki çoğunlukla aynen kabul edildiği takdirde onaylanmış, aksi halde onaylanmamış sayılır; sonuç Türkiye Barolar Birliği tarafından Adalet Bakanlığı’na bildirilir. 8’inci maddenin altıncı fıkrası hükümleri kıyasen uygulanır.
Avukatlık ücretinin takdirinde, hukuki yardımın tamamlandığı veya dava sonunda hüküm verildiği tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.

Alıntı:
Rekabet Kurulu, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) avukatlık ücret tarifesi belirlemesinin rekabeti kısıtlayıcı etkisi bulunduğuna karar verdi.


Alıntı:
Kurul ayrıca, TBB ve Türk Tabipler Birliği'nin (TTB), sözleşmeli avukat ve doktorlar için de aylık ücret düzenlemesi yaparak, birliklere kanunlar ile verilen yetkileri aştığına karar verirken, bu konuda yasal değişiklik yapılması için girişim başlattı.


Burada asıl irdelenmesi gereken konu, yetkiyi kimin aştığıdır.

TBB Yasadan aldığı bir yetkiyle mi sınırını aşıyor, yoksa Anayasa Mahkemesi"nin vermesi gereken gereken bir kararı kendisini Anayasa Mahkemesi'ninde üstünde bir yere koyarak karar verme cüretini gösteren Rekabet Kurulu mu aşıyor.

Rekabet Kurulunda çalışan ve bu kararı alan hukukçuların önce milyarların üzerindeki kendi maaşları ile çok daha büyük sorumluluk ve yük sahibi kamu kurumlarında çalışan birlerce avukatın maaşlarını karşılaştırmalarını öneririm.

Bence......!
Rekabet Kurumu'nda çalışan hukukçuların öhcelikle büyük bir sorumluluk ve yurttaşlık örneği göstererek maaşlarındaki inanılmaz farklılığı kamu kuruluşlarındaki hukukçuların maaşları ile karşılaştırarak REKABET HUKUKU açısından değerlendirmelerinde,
fayda vardır.
Vicdan vardır.
Hukukçu sorumluluğu vardır.