Mesajı Okuyun
Old 01-10-2007, 18:46   #7
Av. Murat Salman

 
Varsayılan Merhaba,

Madde 288 - (Değişik madde: 16/07/1981 - 2494/20 md.)
Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri dörtyüzmilyon lirayı geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir.(*)
Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma (ibra) gibi herhangi bir sebeple dörtyüzmilyon liradan aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz.(*)
[Copyright © CD MEDYA YAZILIM - Corpus™ Mevzuat ve İçtihat Programı]

Madde 292 - Senetle ispatı lazımgelen hususlarda tahriri bir mukaddimei beyyine mevcut olursa şahit istimaı caizdir.
Mukaddimei beyyine müddeabihin tamamen sübutuna kafi olmamakla beraber bunun vukuuna delalet eden ve aleyhine ibraz edilmiş olan taraf canibinden verilen evrak ve vesaiktir.
[Copyright © CD MEDYA YAZILIM - Corpus™ Mevzuat ve İçtihat Programı]

Madde 293 - Aşağıdaki hallerde her halde şahit ikame olunabilir:
1 - Usul ve füru, birader ve hemşire veya karı koca ve kayınpeder ve valide ile damat ve gelin arasındaki muameleler,
2 - Cürümden mütevellit olsun olmasın tazminatı müstelzim fiiller,
3 - Yangın veya kazayı bahri veyahut düşman istilası gibi senet alınması gayrimümkün veya fevkalade müşkül hallerde yapılan muameleler.
4 - Halin icabına ve iki tarafın vaziyetlerine nazaran senede raptı müteamil olmıyan muameleler,
5 - Akitlerde hata, hile, gabin, cebir ve ikrah vukuu.
[Copyright © CD MEDYA YAZILIM - Corpus™ Mevzuat ve İçtihat Programı]

Konu ile ilgili mevzuat hükümleri bunlar. Bu durumda:1-Delil başlangıcı varsa tanık dinletebilirsiniz. Delil başlangıcı olarak fotoğraf, görüntü veya ses kaydı ilk aklıma gelenler. (zor ihtimal tabi)

2-Olayınızda hile iddiası ileri sürülmesinin koşulları var mıdır acaba?

3-Bir delil tespiti talebiyle müvekkiliniz tarafından yapılmış olan dolap keşif yapılmak suretiyle karşı tarafın yeddinde tespit edilir ve bu tespit esnasında dolapta dolabı müvekkilinizin yaptığına dair bir etiket veya emare tespit edilebilirse bu da sizin lehinize çok önemli bir delil (en azından delil başlangıcı) olur ve tanık deliliyle birleşince de ispat sorununu çözer diye düşünüyorum. (Bir çok üretici ürettiği mallara üretenin kendileri olduğunu belirtir bir işaret koyarlar acaba müvekkiliniz yapmış mıdır?) Tespit esnasında hakime bu dolabı kime yaptırdığını, kimden aldığını karşı tarafa sordurabilirsiniz hazırlıksız yakalanan karşı taraf doğruyu söylerse bu ikrar niteliğinde bir delildir.Sorun yine çözülmüş olabilir. (Davanızla aynı mahiyyete bir klima alacağını dava etmidin önce borçlunun evindeki klimayı tespit ettirdiğimizde hakimin sorusu üzerine borçlu klimayı müvekkil firmanın taktığını ikrar ettiğinden alacağı tahsil etmiştik)

Başarılar.