Mesajı Okuyun
Old 29-09-2007, 08:59   #10
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Gazeteye yılda 300ün üzerinde cevap ve düzeltme talepli ihtarname gelirdi. Bu ihtarnamelerin 295i yayınlanmazdı. 295 ihtarnameden mahkemeye giden ise sadece 60 tane olurdu. 60 ihtarnamenin ise 20 si mahkemeden kabul görerek yayınlanırdı. 20sinda sulh ceza tarafından kabul kararı verilir, asliye ceza itiraz üzerine kararı kaldırırdı, geri kalan 20si ise cevap ve düzeltmeyi gerektirecek bir husus bulunmaması nedeniyle reddedilirdi.

Yani neredeyse 235 başvuru mahkemeye ulaşamazdı. Bunun iki sebebi var. İlki şu: Meslektaşlarımız ihtarnameyi gönderdikten sonra süreci biraz kendi haline bırakıyorlar. Tebligatın ulaşıp ulaşmadığını hemen kontrol etmiyorlar. Tebliğ şerhi geldi mi diye notere sorduklarında alınan cevap gelmedi oluyor. Gelene kadar bekliyorlar. Geldiğinde bir bakıyorlar ki 15 günlük başvuru süresi geçmiş. Yapılması gereken şu: İhtarnameyi APS ya da alo posta yoluyla göndereceksiniz. En fazla iki gün sonra gazeteye ulaşır. Siz ihtarı gönderdiğiniz günün ertesinde gazeteye ulaştığını varsayacaksınız. Gazete bunu üç gün içinde yayınlamalı ama %99 ihtimalle yayınlamayacak. Siz bu üç günden sonra 15 gün daha tebliğ şerhini bekleyebilirsiniz. Gelmediyse 15. gün sulh cezaya başvuru yaparsınız. Sulh ceza bir iki gün daha bekler. Ulaştıramazsanız başvurunuzu reddeder. Ancak usuli bir eksiklikle reddettiği için tebliğ şerhi ulaştığında yine başvuru yapma imkanı elde edebilirsiniz.

Bunun dışında avukata düşen en büyük görevlerden biri de gazete asıllarını biriktirmek. İhtarnameyi gönderdiğiniz günün ertesi günü değil bir sonraki günü gazeteleri almaya başlayacaksınız. Tebliğ şerhi dönene kadar gazete asıllarını biriktireceksiniz. Çünkü cevap ve düzeltme metninin yayınlanması gereken gazete asılları sulh cezaya verilmezse başvurunuz hemen reddedilir. Eğer biriktirmezseniz gazete asıllarını bulmanız imkansız gibi bir şey. Kütüphanede filan bulunduğunu söylerler ama gittiğinizde onlar da cilde göndermiş olur. En fazla onaylı bir örneğini verirler onu da mahkeme kabul etmiyor.

Bir de aklınızda şu bulunsun. Müvekkil bugün gazetede şöyle bir haber çıktı diye size geldiğinde mutlaka o günün gazetesinden 7-8 tane alın. Cevap – düzeltme, tazminat, savcılık başvurusu vs derken en aşağı 5 gazeteye ihtiyacınız olabiliyor. Dosyalara gazete asıllarını sunmazsanız, onaylı suret elde etmek için çok fazla uğraşırsınız. Sulh cezada ise dediğim gibi gazete aslı zorunlu.

Bunlar önemsiz gibi görünen ancak avukatlık faaliyetini oldukça kolaylaştıran hususlar. Dikkat etmekte fayda olduğunu düşünüyorum.