Mesajı Okuyun
Old 25-09-2007, 15:30   #1
Av.EErdem

 
Varsayılan Tanima Ve Babalik HÜkmÜ

Tanıma daha önce defalarca konuşulmuş bir konu olmasına rağmen, bu konu içindeki sorunun tam olarak çözümüne ulaşamadığım için sizlerin bilgisine başvuruyorum.
Tanımayla çocuğun soyadının değişmeyeceğini, annesinin soyadı hanesine kayıtlı olacağını biliyorum. Ancak bu durum mutlak mıdır? Bir Yargıtay kararında ''adın değiştirilmesi ancak haklı sebeplerle istenebilir'' deniyor, bu haklı sebepler neler olabilir?
Peki tanımayla baba ile arasında hukuki ilişki kurulmuş olan küçüğün velayeti anneden alınamaz mı?
Benim olayımda; Anne dini nikahlı olarak yaşadığı eşinden, eşyalarını ve çocuğunu gizlice kaçırarak ayrılıyor. Yıllar yılı baba, eşinin ve çocuğunun izini sürüyor. Ancak birgün kendi köyünden birinin bir kız kaçırıp alıkoyduğunu duyuyor ve rastlantı eseri bu kızın kendi kızı olduğunu öğreniyor. Anne çocuğa bakım yükümlülüğünü yerine getirmemiş ve 14 yaşındaki kız uyuşturucu kullanan bir erkekle kaçmış. Hatta anne tarafının kızı kaçıran ve alıkoyan kişiden 20.000 YTL. talep ettikleri söyleniyor kaçıran tarafından. Bir de bunlara ek olarak, annenin akrabaların bir erkekle kaçmış olan küçük kızı öldürme tehlikeleri var. Kızın nüfus kaydında baba müvekkilim baba gözükse de, soyadı anne soyadı. Müvekkil, Savcılığa müracaatla kızın tehlikede olduğunu bildiriyor ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda koruma altına alınmasını sağlıyor. Müvekkil babanın maddi durumu çok iyi ve kızını yanına almak istiyor.
Nasıl bir yol izlemem gerektiğini ise netleştiremiyorum. Evet tanıma yapılabilir. Ama velayet ne olacak, ayrıca müvekkil kızının kendi soyadını taşıması hususunda da ısrarlı. Çocuğum gayrı meşru gözüktüğü için ve anne tarafı yeterli özeni göstermediği için tüm bunlar başına geldi diye düşünüyor.
Buarada az önce arayan müvekkilin bildirdiğine göre, anne soyadının değiştirilmesini, velayetin devrini de kabul ediyor. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.