Mesajı Okuyun
Old 24-09-2007, 14:45   #6
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Konu İle İlgili Bir İçtihat :

" İddianamede 17 adet işe giriş bildirgesi düzenlendiğinden sözedilmesi,sanık İbrahim"in C.Savcılığındaki 21.5.2002 günlü savunmasında da bunlardan M.T. nin işyerine ait olanını kendisinin imzaladığını bildirmesi ve sözkonusu belgenin üzerindeki kurum kaşesinden de ... sayı ile işlem gördüğünün anlaşılması karşısında,olaya ilişkin müfettiş raporu dosyaya getirtilerek,M.T. adlı işveren de dinlendikten sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken,eksik inceleme ile yazılı biçimde karar verilmesi.
6 CD 3.4.2006 5916-3343
-------------------------------------------------------

Yukarıdaki kararda,olay 765 s TCK m 342 kapsamında değerlendirilmiştir. Bu maddeye ilişkin içtihatlar arasında bulunuyor. Eylem aynı zamanda,nitelikli dolandırıcılık suçuna da uyuyor,ama,eski TCK zamanındaki eylemle ilgili olarak fikri içtima kuralı gereği,daha ağır cezayı gerektiren suçtan ceza verilmesi olası.
Yeni TCK da ise,resmi evrakta sahtecilik suçu,aynı zamanda başka suçu da oluşturuyor ise,özel içtima maddesi gereğince (Yeni TCK m 212) her iki suçtan ceza verilebilecektir.

Yanında çalışan işçisinin kıdem ve başkaca işçilik haklarını engellemek amacı ile işe çok sayıda giriş çıkış yapmış gibi gösterilmesi,gerçeğe aykırı ve imzasını taşımayan bildirgeler verilmesi de resmi evrakta sahtecilik kapsamındadır.
------------------------------------------------------

Ararat arkadaşımızın da haklı olarak değindiği gibi,işverenin suç işleme ve zarar verme kastı yoksa,işçisinin zararına bir sonuç elde etmeye yönelik değilse, eylem zaten manevi öge yokluğundan suç teşkil etmeyecektir. Somut olaya göre öyle bir ardniyeti yoksa,meslektaşımızın öyle bir suçduyurusu yapmaması daha doğru bir davranış olacaktır.Bunun takdirini yapacak olan,olayın içinde olup bu yönünü daha iyi değerlendirecek olan soru sahibi arkadaştır. Konuya ilişkin genel bilgileri ve hukuki durumu gözden geçirmiş olmak ve benzer olaylara ilişkin hukukui yaklaşımda hukuki done olma özelliği taşıması açısından kararlardan bahsetmek faydalıdır,düşüncesi ile yazdım.