Mesajı Okuyun
Old 19-09-2007, 21:54   #2
advokat34

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan seniz
Sayın meslektaşlarım,
a) Mirasçılar aralarında rızaen taksim sözleşmesi yapmışlar ancak paylaşılan 3 evin bedellerini aralarında denkleştirmeye karar vermişlerdir. Ancak evlerin değerleri bir değildir, herkesin farklı bir fiyat belirtmesi arada güven problemi yaratmış. Sorum şu ki; aralarında terreddüt oluşturmaması açısından mahkeme yoluyla delil tespiti gibi gayrimenkullerin bedelinin tespiti istenebiliyor mu? Masrafı ne kadar olur? Nasıl bir dilekçeyle ve nereye başvurmamız gerekir.
b) Bir de dava yoluyla miras paylaşımı yapıldığında evin içinde oturan öncelikle alım hakkına sahip midir? Teşekkür ederim şimdiden.

Tespit davaları bir şeyin varlığı veya yokluğunun tespitine karar vermek demektir ve icrai yönü yoktur bu davaların. Bir gayrimenkulün değerinin tespiti işi, mahkemenin işi değildir. Belediyeden emlak değerinin öğrenilmesi veya tapudan komşu gayrimenkullerin emsal değerinin öğrenilmesi gibi yollara başvurulabilir. Dava yoluyla taksim istenebilir. Bu davalarda bir mirasçının diğerine öncelik hakkı yoktur. Taksime konu evde oturuyor olmak ta böyle bir öncelik hakkı vermez. Ancak, mirasçılardan biri de murisin eşi ise ve taksime konu evde oturuyorsa intifa hakkı vardır. Kendi miras payına mahsup edilmek üzere o evde oturma veya şartları varsa mülkiyet hakkına da sahip olabilir.