Mesajı Okuyun
Old 19-09-2007, 13:49   #27
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Rüşvet nedir?

TCKRüşvet
Alıntı:

TCK. MADDE 252 - (1) Rüşvet
alan kamu görevlisi, dört yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Rüşvet veren kişi de kamu görevlisi gibi cezalandırılır.Rüşvet konusunda anlaşmaya varılması halinde, suç tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur. (AĞIR CEZA MAHK.)
(2)Rüşvet
alan veya bu konuda anlaşmaya varan kişinin, yargı görevi yapan, hakem, bilirkişi, noter veya yeminli mali müşavir olması halinde, birinci fıkraya göre verilecek ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
(3)Rüşvet
, bir kamu görevlisinin, görevinin gereklerine aykırı olarak bir işi yapması veya yapmaması için kişiyle vardığı anlaşma çerçevesinde bir yarar sağlamasıdır.
(4) Birinci fıkra hükmü, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu kurum veya kuruluşlarının ya da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının iştirakiyle kurulmuş şirketler, bunların bünyesinde faaliyet icra eden vakıflar, kamu yararına çalışan dernekler, kooperatifler ya da halka açık anonim şirketlerle hukuki ilişki tesisinde veya tesis edilmiş hukuki ilişkinin devamı sürecinde, bu tüzel kişiler adına hareket eden kişilere görevinin gereklerine aykırı olarak yarar sağlanması halinde de uygulanır.
(DEĞİŞİK FIKRA RGT:08.07.2005 RGNO:25869 KANUN NO: 5377/28)
(KOD 1)

(5) Yabancı bir ülkede seçilmiş veya atanmış olan, yasama veya idari veya adli bir görevi yürüten kamu kurum veya kuruluşlarının, yapılanma şekli ve görev alanı ne olursa olsun, devletler, hükümetler veya diğer uluslararası kamusal örgütler tarafından kurulan uluslararası örgütlerin görevlilerine veya aynı ülkede uluslararası nitelikte görevleri yerine getirenlere, uluslararası ticari işlemler nedeniyle, bir işin yapılması veya yapılmaması veya haksız bir yararın elde edilmesi veya muhafazası amacıyla, doğrudan veya dolaylı olarak yarar teklif veya vaat edilmesi veya verilmesi de rüşvet
sayılır.



Sorular:

3. bentteki rüşvet tanımından yola çıkarsak:

Yani, "görev gereklerine aykırı surette" bir işi yapmak ya da yapmamak ve bu konuda kişiyle anlaşmaya vararak, yarar sağlamak.

Yarar sağlamak bendinde sorun yok, para(/mal/artı değer/vb.) alındığı anda, yarar sağlanmıştır.

Ancak "görev gereklerine aykırı surette" kelimesi ile "kişiyle anlaşmaya varmak" kelimeleri çerçevesinde, sizce aşağıdaki eylemler TCK.m.252 anlamında rüşvet tanımına girer mi?

*Herhangi bir kamu dairesinde, harç veya bilumum gider olarak verdiğiniz masraf kaleminin üzerinin size iade edilmemesi. (sorduğunuzda da mesela gülümsemekle yetinilmesi). Ya da sizin sormadan kabullenme ihtimaliniz?

*Size yapılan bir ödeme sırasında, kaynakta kesinti yapılması ve üstünü sorduğunuzda gülümsemekle yetinilmesi. Ve sormanız veya sormamanız...

*Herhangi bir kamu dairesinde yasaya uygun bir isteminizin , malum beklenti nedeniyle savsaklanması, imalı biçimde bekletilmeniz, yerine getirilmeyeceğinin söylenmesi, haklı ısrarınız karşısında "burada işler sizin bildiğiniz gibi yürümüyor" denerek beklentinin, üstü kapalı kelimelerle, aleniyete dökülmesi. (Bu sözü yıllar önce bir tapu müdüründen işitmiştim, seneler sonra da sürgün edildiğini işittim)

*Bir işin yapılması yahut yapılmaması konusunda hiç bir mutabakata varılmaması, ancak bir iş yapıldıktan "sonra" sizin "usuldendir" kabilinden , istenmeden para(veya hediye veya başka bir artı değer) vermeniz ve kabul edilmesi.

Örnekler çoğaltılabilir.

Görüşleriniz?


Saygılarımla...