Mesajı Okuyun
Old 06-03-2004, 08:15   #11
Av. Adil Giray ÇELİK

 
Varsayılan TBB Disiplin Kurulu Kararları

Habibe Hanımı TBB Disiplin Kurulu kararını tartışmaya açtığı için kutluyorum;

TBB Disiplin Kurulu Avukatlık Hukukuna yön veren bir kurumdur. Avukatların disiplin ihlalleri ve meslek suçları Avrupa da Avukatlık Disiplin Mahkemeleri'nde değerlendirilmektedir. Kuruluşları ve yargılama usulleri ayrıntıları ile düzenlenmiştir.

Meslek kuralları ihlallerinin önemli boyutlara ulaştığı günümüzde TBB Disiplin Kurulu ile İl Baroları Disiplin Kurullarının ve disiplin kuruluna olayı sevk eden Barno Yönetim Kurulu kararlarının ve yapılarının tartışılması gerektiğini düşünmekteyim.

Özellikle popülirizmin ve bireysel ilişkilerin iç içe olduğu sayıları az olan bazı barolarda sistem seçim kazanmak üzerine işlemektedir. Bazı Baro Yönetimleri Disiplin Kurulu'na olayı ve meslektaşı sevk etmeyi "Mesleğe ihanet olarak" görmekte ve işin rantını aramaktadır. Bu durumda A Barosu'nda Disiplin Kuruluna sevk edilen bir olay B Barosu'nda Disiplin Kuruluna sevk edilmemektedir.

Benzer biçimde bazı İl Barolarımızın Disiplin Kurullarının kararları da aynı bakış açısı ile birbirleriyle çelişmektedir. Seçim ile gelen Disiplin Kurulu popülirizmin, kişisel ilişkilerin azgın çarkında sağlıklı karar alamamaktadırlar.

Bu arada yıllardır TBB Disiplin Kurulu Kararlarının ilk elden sağlıklı biçimde yayınlanmamasının da Disiplin Kurulu Kararlarında tam bir içtihat oluşmamasında etkili olduğunu söylemek isterim. TBB öncelikle Baro Disiplin Kurulları Başkanlarını ve üyelerini çeşitli biçimlerde bir araya getirerek Disiplin Kurulları yargılama usulü ve Avukatlık Hukukuna ilişkin bir değerlendirme yapılmasında yarar olduğunu düşünüyorum.

Habibe Hanım'ın verdiği örnekler çoğaltılabilir. Geniş bir zamanda sizlere TBB kararlarından bazı çarpıcı örnekler sunacağım.