Mesajı Okuyun
Old 03-03-2004, 17:20   #5
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Sayın Jus,

138. madde hakkındaki görüşlerinize katılmıyorum :
137.maddeye göre, evlendirme memuru evrakları inceler. Başvuruyu reddetmesi gereken koşullar bu maddede sayılmıştır.
Reddederse 138.maddede red kararına karşı mahkemeye itiraz yolu anlatılmıştır.

Özetle; itiraz "evlendirme memurunun evlendirmediği" kimse tarafından yapılacaktır. Evlilik ise tamamiyle rızaya dayanır. Eğer evlendirme memuru evlenmek istemiyorsa mahkemeye itiraz etmesi ile kendi evlenememe kararını kaldırsa bile sonuçta evlenmek istemiyorsa evlenmez. Sonuç değişmeyeceğinden sizin sözünü ettiğiniz ""kendi hakkında karar veren ve itiraz eden kişi olamaz"" kuralı geçerli olmaz kanısındayım.

Ayrıca MK.145 ve devamında evliliğin butlanı konusunda ilgili herkesin ve C.Savcısının dava hakkı vardır. Eğer memur kendi nikahını kanuna aykırı biçimde evlenme şartları bulunmadan kıyarsa başta kayınvalidesi olmak üzere "ilgili" herkes evliliği yargıya götürebilir. Bu yargılama aşamasında memurun hiç bir yetkisi bulunmamaktadır.

142. madde hakkındaki görüşlerinize de katılamayacağım:
Başkalarının iradesini bir tek soru ile ve aldığı EVET yanıtı ile anlayıp deftere kaydeden memur, kendi iradesini de kaydedebilir kanısındayım. En azından hiç bir yanlış anlama olmaz.

Eğer bu mantıkla gider de memurlara kendi işlerini yaptırmazsak nufus memuru yeni doğan çocuğunu deftere kaydetmek için başka ilçeden birini çağırmak zorunda kalır.

Kendi nikahını kıyan bir memur olduğunu varsayalım :
İki çocuğu olduktan sonra evliliğini geçersiz mi sayacaksınız ? Evliliği geçersiz saymak için 138. madde ve 142.madde yeterli olmaz kanısındayım. Sadece MK 155 de şekil şartlarına uymama hali düzenlenmiştir ki, bu madde de memura kendi nikahını kıyma yasağı getirmemektedir.

Saygılarımla

Bir Dost