Mesajı Okuyun
Old 12-09-2007, 20:36   #2
YALÇIN ÖNDER

 
Varsayılan

SSK.nca Verilen İşkolu Kodu ve Tehlike Sınıfı Nedir?

İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre tespit edilir.

İşkolları, tehlikenin ağırlığına göre sınıflara, bu sınıflarda özel iş şartlarına ve tehlikeyi önlemek için alınmış tedbirlere göre derecelere ayrılır. Hangi işkollarının hangi tehlike sınıfına girdiği tehlike sınıf ve derecelerine ait prim oranlarının ve tehlike derecelerinin belli edilmesinde uygulanacak esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş tarife ile tespit edilir.

İşkolu kodu, Kurumca işyerine verilen işyeri sicil numarasının tek haneli mahiyet kodundan sonra gelen dört haneli rakamla bildirilmektedir.



İşyerinizde Yapılmakta Olan İşte Tehlike Sınıf ve Derecesini Etkileyebilecek Değişiklik Olduğunda Ne Yapmalısınız?

Tehlike sınıf ve derecesini etkileyebilecek her türlü değişiklikleri bir ay içinde Kuruma yazılı olarak bildirmeniz gerekmektedir.

İşyerine Verilen Tehlike Sınıf ve Derecesinin Yanlış Olduğunu Düşünen İşveren Ne Yapmalıdır?

İşverenler, Kurumca verilen tehlike sınıf ve derecesinin yapılan işe uymadığını düşünüyorlarsa, takvim yılından en az iki ay önce Kuruma yazılı olarak başvuruda bulunmalıdırlar. Bu durumda Kurumca verilecek karar, takvim yılı başından itibaren yürürlüğe girer.

İşverenler itirazlarını, işkolu kodu tehlike sınıf ve derecesine ait prim oranları Kurumca kendilerine yazılı olarak bildirildiği tarihten sonra bir ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, bir ay geçtikten sonraki itirazlarını ise Kuruma yapabilirler.

http://www.ssk.gov.tr/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_HQ?cpid=388