Mesajı Okuyun
Old 05-09-2007, 11:10   #1
avenginakbaba

 
Varsayılan yönetmelik yasaya aykırı mı? K2 yetki belgesi yasaya uygun mu?

karayolları taşıma kanu'nu 3. maddesinde taşımacı kavramını tanımlşarken, "bir eşyayı ücret karşılığı taşıyan kişi"(Taşımacı : Taşımacı yetki belgesine sahip olan ve kendi nam ve hesabına taşımayı bir ücret karşılığı üstlenen gerçek veya tüzel kişiyi,)

olarak tarif etmiştir. oysa kanunu ilgilendiren yönetmeliğin 11. maddesinde yetki belgeleri yan başlıklı maddede K2 yetki belgesinin tanımı yapılırken,

( K2 Yetki belgesi: Taşımacının kendi adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, )
kendi eşyasını taşıyacak kişi tanımı yapılmıştır. oysa kanunun 3. maddesinde kendi eşyasını herhangi bir ücret almadan taşıyan kişiler taşımacı kavramının dışında tutulmuştur. yönetmelikte ise herhangi bir ücret almadan kendi eşyasını taşıyan kişiler de taşımacı kapsamına sokulmuş ve K2 yetki belgesi alması zorunludur. denilmiştir. bu yükümlülüğe uymayan araçlar içinse para cezası ve trafikten men cezası uygulanacağı yine yönetmelikte belirtilmiştir.

ben yönetmeliğin kanuna aykırı olduğunu düşünüyor ve yönetmeliğin ilgili maddeesinin iptali için dava açmaya hazırlanıyorum. bu konuda siz değerli meslektaşlarımın fikirlerini merak ediyorum. sizce de yönetmelik kanuna aykırı mıdır?

ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.