Mesajı Okuyun
Old 22-08-2007, 16:28   #1
muzio

 
Varsayılan terk nedeniyle boşanma-müşterek konutun belirlenmesi

merhaba meslektaşlarım,
Taraflar ilerlemiş yaşlarında X Şehrinde evleniyorlar. Evlendikten sonra bir ay bayanın genç çocukları ile birlikte oturduğu kiralık evde oturuyorlar. Sonra bayanın çocukları ile birlikte kocanın memleketi olan Y şehrine kocanın mülkü olan eve taşınmaya karar veriyorlar. Koca bayanın çocuklarına kendi memleketinde iş bulabileceğini söylüyor. Hep birlikte Y şehrine geliyorlar. Burada kocanın tanıdıklarıyla görüşüp çocuklara iş ayarlanamayacağını öğreniyorlar ve bayan Y şehrine geldiklerinden bir gün sonra çocuklarıyla birlikte X şehrine geri dönüyor. Koca eşine şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açıyor, dava, dava sebebi terk nedeniyle boşanma davası olmadığı gerekçesiyle reddediliyor. Koca adına terk nedeniyle boşanma davası açmayı düşünüyorum. Sorularım şunlar;

1) Tarafların en son birlikte yaşamak amacıyla geldikleri Y şehri 1 gün orada birlikte yaşasalar da müşterek konut sayılır mı? Eşin buraya dönmesi için ihtar çekilebilir mi?

2) Y şehrindeki ikametgah müşterek konut sayılmazsa tarafların ortak belirledikleri müşterek konutları bulunmuyor. Müşterek konutun belirlenmesi TMK.195.maddesine göre aile mahkemesinden istenebilir mi? yetki yönünden hangi aile mahkemesi görevlidir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.