Mesajı Okuyun
Old 21-08-2007, 21:31   #4
Av.Burhan FILIZÖZÜ

 
Varsayılan

Ben, sayın recepbarlas'ın
"Asıl Mal Ayrılığı Rejiminde katılma alacağı vardır.Edinilmiş mal rejiminde böyle bir düzenleme yoktur.2002'den sonra yasa gereği diğer eşin payı vardır.2002'den öncek mallarda ise (varsa tabi) katkı alacağı vardır." şeklinde ifade ettikleri görüşlerine katılmadığımı bellirtmek isterim. Öncelikle kavram olarak "katılma alacağı" ile "katkı alacağı" aynı şeyi ifade etmek için kullanılmamaktadır.
"katkı" alacağı , bir diğer deyimle "değer artış payı" alacağı olarak ifade edilen alacaktır. "katılma alacağı" ise, bizatihi edinilmiş mallara katılma rejiminde düzenlenmiş olan "tasfiye sonucunda bir artık değer ortaya çıkarsa" sözkonusu olabilen alacaktır.
öncelikle bu kavramları yerlerine koyduktan sonra, eşlerden biri diğerine ait bir malın edinilmesine,iyileştirilmesine veya korunmasına hiç yada uygun bir karşılık alınmaksızın katkıda bulunmuşsa, tasfiye sırasında bu malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur ve bu alacak o malın tasfiye sırasındaki değerine göre hesaplanır; bir değer kaybı sözkonusu olduğunda katkının başlangıçtaki değeri esas alınır.
Böyle bir malın daha önceden elden çıkarılmış olması halinde hakim diğer eşe ödenecek alacağı hakkaniyete uygun olarak belirler.
Eşler yazılı bir anlaşmayla değer artışından pay almaktan vazgeçebilecekleri gibi pay oranını da değiştirebilirler. (T.M.K.md.227)
Katkı diğer eşin kişisel malına veya edinilmiş malına yapılabilir. Eş, bu mallara yaptığı karşılıksız katkı oranında tasfiye sırasında bu mallarda meydana gelen değer artışından pay alabilecektir. (*)
[(*)-Ali İhsan Özuğur Mal rejimleri .sh.41 vd.]
Saygılarımla