Mesajı Okuyun
Old 16-08-2007, 03:00   #3
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

TTK 1222 vd. maddeleri uyarınca kural olarak deniz tehlikesi halinde tehlikeyi bertaraf etmekte yardımı olan 3. şahıslar bir ücret talep edebilirler..

Madde 1222 - Deniz tehlikesi altında bulunan bir gemi veya gemideki şeyler; gemiadamlarının idaresinden çıktıktan sonra üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilerek emniyet altına alınır veya, bu hal haricinde, gemi veya gemide bulunan şeyler üçüncü şahısların yardımiyle deniz tehlikesinden kurtarılır ise bu kısım hükümleri gereğince kurtarma veya yardım için bir ücret istenebilir.
Kurtarma veya yardım aynı donatanın birden çok gemileri arasında olsa da hüküm aynıdır.
Ödenecek para, emniyet altına alınan veya kurtarılan şeylerin değerini hiçbir halde geçemez.

Ücret kural olarak kurtarılan taraftan talep edilebilir. Ancak olayda kurtarılan teknede kaçak sigara bulunması suç teşkil eder.

Bu durumda 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu devreye girecektir.

Deniz taşıtları
MADDE 7 – (1) Hukuken geçerli bir mazereti olmadığı halde, izinsiz olarak gümrük bölgesine girerek sahile veya bir başka gemiye yanaşan geminin kaptanı, gemide yasak eşya ya da yükleme veya taşıma belgelerinde yer almayan eşya bulunması hallerinde, bu Kanundaki kaçakçılık suçuna ilişkin hükümlere göre cezalandırılır.
(2) Yabancı ülkelerden geldiği halde geçerli neden olmaksızın, belgelerinin gösterdiği rota dışında Türkiye karasularında rastlanan gayrisafî ikiyüz tonilato hacminden aşağı taşıtların yüküne elkonulur. Yükü bulunmadığı halde, yükü olmadığını veya başka bir limana çıkarıldığını veya avarya olduğunu kanıtlayamayan gemi kaptan veya acentesine, tonilato başına yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Bu durumda suç eşyasına el konulacaktır. Devletin el koyduğu ve büyük ihtimalle müsadere edeceği mallar üzerinde hapis hakkı kullanılması söz konusu olamayacaktır. Ancak geminin donatanı tespit edilebilirse kendisinden ücret talep edilebilir.