Mesajı Okuyun
Old 15-08-2007, 22:43   #2
Jeanne D'arc

 
Varsayılan

Kanun maddesi açıktır. Meslektaşım, bilirkişinin yaptığı doğrudur. Uzun uzadıya yazmak istemedim. Bir başka yerden kopyalıyorum. (Sabun örneği absürd gelirse de açıklaması budur.)

Kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında normal ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur. Ücret, rutin ikramiye, sosyal yardım, yemek parası, sendika ücret farkları, yakıt parası gibi ücretler kıdem tazminatı hesabına dahildir.
Hesaplamada dikkate alınacak sosyal hakların süreklilik arz etmesi gerekmekte olduğundan kıdem tazminatı hesabında esas alınacak yan ödemeleri “süreklilik arz eden, işyerinde kullanılmak üzere verilmiş olmayan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler, her türlü ayni ve nakdi ödemeler” şeklinde formülize edebiliriz. Bu bakımdan tek tek tasniften ziyade bu ölçüye uyan ödemelerin dikkate alınması gerekir. Örneğin fazla mesai, hafta tatil ücreti, doğum, ölüm yardımları dahil edilmezken, sosyal yardım amaçlı olarak dışarıda da kullanabilecek şekilde verilen sabun veya havlu kıdem tazminatı hesabına dahil edilmelidir. Ancak aynı sabun sadece işyerinde kullanılması için veriliyorsa kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz. Kıdem tazminatına esas alınan ücrete ikramiyenin yansıtılması konusunda son bir yıl içinde ödenen ikramiyelerin 365’e bölünmesi suretiyle tazminata esas bir günlük ikramiye tutarı dikkate alınmalıdır.