Mesajı Okuyun
Old 13-08-2007, 14:59   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Aile Mahkemesinde çocukla kişisel ilişki tesisi davası açılır.
Saygılarımla.
T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 1978/7643

K. 1978/7851

T. 6.11.1978

• ÇOCUKLA ANA BABA ARASINDA ŞAHSİ MÜNASEBET TESİSİ

• ŞAHSİ MÜNASEBET ( Evli Bulunan Eşin Çocuklarıyla )

743/m.148

ÖZET : Eşlerin boşanmaları veya ayrılık kararı verilmesi yahutta boşanma davası devam ederken çocukları ile şahsi münasebetlerinin tesisine asliye hukuk mahkemesince karar verileceği MK.148. maddesinde hükme bağlanmıştır.
Evlilik birliği hukuken devam ederken tarafların ayrı yaşamaları halinde çocuklarla şahsi münasebetlerinin nasıl tesis edileceği kanunde hükme bağlanmamıştır.
Bu durumda 148. maddenin kıyas yoluyla uygulanarak kanundaki boşluğun doldurulması ve Asliye Hukuk Hakimi tarafından gereken kararın verilmesi icap eder.
DAVA VE KARAR : Bayram Ali Karangur ile Muhsine Karangur arasındaki şahsi münasebet tesisi davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Taraflar evli olup, fiilen ayrı yaşamaktadırlar. Davacı koca, müşterek çocukları Selma'nın davalının yanında bulunduğunu ve görmesine eşinin engel olduğunu ileri sürerek çocukla kendisi arasında kişisel ilişki ( şahsi münasebet ) kurulmasını istemiştir.
Boşanma sırasında veya boşanma ya da ayrılık kararından sonra ana baba ile çocuklar arasında kişisel ilişkiyi düzenleme görevi Asliye Hukuk Mahkemesine ait ( MK.148 ) olmakla beraber tarafların fiilen ortak hayatı tatil etmiş ( ortadan kaldırmış ) olmaları hali için kanunda bir açıklık yoktur.
Her ne kadar Sulh Hakimine bazı görevler verilmiş ise de ( MK.161, 163, HUMK.500 ) verilen görev, birliği ayakta tutmak ve yürütmek, eş ve çocukları için nafaka vermek ayrı mesken edinmek gibi tedbirleri almaktan ibarettir.
Eşlerin zıtlaşarak fiilen yanında bulundurdukları çocukları öteki tarafca görülmesine engel olma yolundaki davranışlarını önlemek ve buna çözüm bulmak, "aile birliğini koruma" kapsamına girmez. Yargıtay Hukuk Genel Kurulununun 8.11.1967 günlü 245/512 sayılı kararında da öngörüldüğü gibi ortada bir kanun boşluğu söz konusu olup hakimin bunu doldurması ve kişisel ilişkiyi düzenlemesi gerekir.
SONUÇ : Yapılan soruşturmaya, toplanan delillere ve yukarıda gösterilen gerekçelere göre Usul ve Kanun’a uygun olan hükmün ( ONANMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.