Mesajı Okuyun
Old 12-08-2007, 13:10   #10
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Bozburun Arkadaş;

Bu mesaj ile sorduğunuz ve irdelenmesini istediğiniz konular, önceki mesajlarımda hakikaten net olarak farkları ile işlemediğimi benim de farkettiğim,ancak bu arada sizin konuyu sulhen hallettiğinizi düşündüğüm için bilahare yazmaktan vazgeçtiğim eksik kalan yönlere :

"Kiranın devri" ve " alt kira" arasındaki farklara ve bu farkların somut olaya uygulanışına dair.

Kiranın devri,6570 SK na tabi yerlerde devir yetkisinin açıkça verilmiş olmasına bağlıdır. Ancak,alt kirada durum farklı olup,açıkça yasaklanmamışsa,kiracı,mecuru alt kira ile kiraya verebilir. Zira alt kiracıya kiracılık hakkını
devreden ilk kiracı ile kiraya veren arasındaki kira ilişkisi devam eder,kiracılık hak ve borçları asıl kiracı ile kiraya veren arasında tamamen sürer.. Bu nedenledir ki,asıl kiracı hakkındaki tahliye ilamı alt kiracıyı da bağlar ve asıl kiracının kiracılık sıfatı devam ettiği için davalı sıfatı da ona aittir.

Kiranın devrinde ise,sözleşmede kiracıya devir yetkisi verilmişse kiracı tüm hak ve borçları ile kiracılık hakkını devrederek aradan çekilir ve kira ilişkisi kiraya veren ile kirayı devralan arasında kurulur.Devir yetkisi olmadığı halde kirayı devralan ile hukuki bağ kuran ve kiraları uzun zaman kendisinden tahsil eden kiralayan devre zımnen muvafakat etmiş olmakla yine kirayı devralan ile akdi ilişkiye geçmiş sayılmaktadır.

Sizin olayınızda,konuyu,kira sözleşmesinde,
" kiracının kirayı devrine yasak " getirilip getirilmedi ği değil,
" kiraya vermesine yasak" getirilip getirilmediği ayrımına göre ele almak ve sözleşmede kullanılan kelimelere bakmak gerekmektedir. Eğer kira sözleşmesinde devir yasaklanmış,ama kiraya vermesi yasaklanmamışsa kiracı alt kira sözleşmesi ile mecuru kiraya verebilecek demektir.Aslında devir yasağı açıkça yazılı olmasa bile
6570 SK na göre,kanunen devir yasağı vardır. Ancak kiracının alt kiraya vermesi sözleşmede yasak değilse.BK hükümlerine göre kiracılık hakkını kiraya verebilecektir. Eğer kira sözleşmesinde kiracının mecuru kiraya vermesi yasaklanmış ve buna rağmen kiracı alt kira sözleşmesi ile kiraya vermişse,alt kiracı bu durumda fuzuli şagil olacaktır.Zira sözleşmede,kiraya vermek yasaklanmıştır. Sözleşmede "kiranın devri yasaktır,kiracı mecuru devredemez" kelimeleri " kiraya vermeyi" de kapsamamaktadır.
Kiracanan mecuru devri ile birlikte veya yalnızca "kiraya vermesi" açıkça yasaklanmış olmadıkça
kiracı mecuru alt kira sözleşmesi ile kiraya verebilecektir.

Olayınızda,mecuru devralanın hangi konumda olduğunu,ilk kiracı ile işgal edenler aleyhine tesbit talebinde bulunmak( sıfat ve hukuki durumlarını,aleyhlerine açılacak davalara esas olmak üzere mahkemece tesbit yapılmasını istemek) ve olay mahalline gidildiğinde kendilerince beyanda bulunulması ile öğrenmek mümkün olabilir.

Alt kira geçerli ve hukuki ise,haklı başka sebeple açılacak tahliye davası sonucu verilecek hüküm, icra dairesince rahatlıkla infaz edilebilecek ve içinde oturan kim olursa olsun ilam gereği tahliye sağlanacaktır.