Mesajı Okuyun
Old 08-08-2007, 20:58   #2
OLCAYK

 
Varsayılan

Araçlarda satışlar noter vasıtasıyla yapıldığı için noter satışı sorumluluktan kurtulmak için yeterli oluyor. Örnekteki deniz motorsikleti ve sürat teknesi özel sicili olan menkuller ise ve noter satışı varsa sorumluluktan kurtulunur diye düşünüyorum. Ayrıca noter satış belgesi ile tescile icbar davası açılabilir.

Bu arada cezai sorumluluk şahsidir, kazaya karışan malik değil ise cezai sorumluluğu doğamaz, ancak hukuki sorumluluğu doğar.

T.C.
YARGITAY
21. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/9084
K. 2002/10695
T. 16.12.2002
2918/m.20
2004/m.96
• HACİZ ( Noterde Düzenleme Şeklinde Yapılan Satış Sözleşmesi İle Borçlu Tarafından 3. Kişiye Satılan Aracı - İstihkak Davasının Kabulü Gereği )
• İSTİHKAK İDDİASI ( Hacizden Önce Noterde Düzenleme Şeklinde Yapılan Satış Sözleşmesi İle Borçlu Tarafından 3. Kişiye Satılan Araç - Kabulü Gereği )
• ARACIN NOTERDEN SATIŞI ( Hacizden Önce - İstihkak Davasının Kabulü Gereği )
ÖZET : Araç hacizden önce noterde düzenleme şeklinde yapılan satış sözleşmesi ile borçlu tarafından davacı 3. kişiye satılmıştır. Trafikte kayıtlı her türlü aracın satış ve devri tescil belgesi esas alınarak noterlerce ya da Trafik Şubeleri ve bürolarında yetkili memurlarca yapılacak satış sözleşmesi ile mümkün olduğundan, davacıya yapılan bu satış geçerli olup istihkak davasının kabulü gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı kararın temyizen tetkiki davacı ( 3. Kişi ) vekili tarafından istenmiş, merciice ilamında belirtildiği şekilde isteğin reddine karar verilmiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi M. B. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:

KARAR : Dava konusu 06 TKS 96 plakalı araç, trafikte borçlu adına 6.7.2000 tarihinden beri kayıtlı ise de, bu araç hacizden önce 5.4.2002 tarihinde Ankara 52. noterliğinde düzenleme şeklinde yapılan satış sözleşmesi ile borçlu tarafından davacı 3. kişiye satılmıştır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Yasası'nın 4199 sayılı Yasa ile değişik 20/d maddesi uyarınca trafikte kayıtlı her türlü aracın satış ve devri tescil belgesi esas alınarak noterlerce ya da Trafik Şubeleri ve bürolarında yetkili memurlarca yapılacak satış sözleşmesi ile mümkün olduğundan, davacıya yapılan bu satış geçerlidir. Satışın sicile işlenmesi idari bir işlem olduğundan satıştan sonra davacı adına tescil edilmemesi satışı geçersiz kılmaz. Öte yandan satışın danışıklı olduğu iddiasıyla açılmış bir iptal davası da yoktur.

Bu durumda istihkak davasının kabulü gerekirken reddi usul ve yasaya aykırıdır.

O halde, davacı 3. kişinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 16.12.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.