Mesajı Okuyun
Old 07-12-2003, 23:10   #5
nejan

 
Varsayılan

Sayın Tikici,
Mesajınızdan henüz haberdar oldum, ilginiz için teşekkürler.

Haklı olarak bu kanun maddeleri ile ilk mesajımdaki sorunun alakası yok gibi ,hatta kanun maddesi yanlış verilmiş gibi geliyor.
Biz de bu kanuna dayanılarak, böyle bir uygulamanın yapılamayacağını iddia ediyoruz zaten.

Konuyu biraz açayım;
4081 sayılı yasanın 4.maddesi 2.fıkrasında sizinde yazmış olduğunuz gibi
".......çiftçi malları koruma heyetinin 4 yıl süre ile gizli reyle intihap olunacağı..." belirtilmiş. (Bu yasa 1942 tarihli)
1952 yılında 4.maddeye ek 5.fıkra ile "......çiftçi malları koruma
heyetinin her bebediye seçimlerinde yenileneceği....". hükmü eklenmiş.

Bu durumda belediye seçimleri 5 yılda bir yapıldığına göre ek fıkraya göre seçimlerinde ancak 5 yılda her belediye seçimleri ile birlikte yenileneceği açıktır. Hatta bu konuda Valilikçe Tarım bakanlığının görüşü alınmış ve aynı görüşe uygun Danıştay kararı da mevcut. Danıştay kararında 2.fıkradaki 4 yılın zımmen ilga edildiğini ve kanun koyucunun ek fıkradaki amacının belediye ile uyumlu çalışmanın sağlanması olduğu açıkça belirtilmiş.

Bütün bu karar görüş ve bu konudaki uygulamalara karşılık, belediyenin," yasada 4 yıl şartı var ve bu 4 yıl doldu " gerekçesi ile, henüz belediye seçimleri olmadan eski başkan ve azalarının yerine yeniden bütün heyeti seçmesi ve yerel idareninde bu meclis kararını yerine getirmek için polis, zabıta ve çilingir ile işyerini açtırarak ve zorla defter ve bütün belgelerin alınması durumunda,
mülki amirin bu uygulaması ve belirttiğim gibi icra yetkisi hakkında sayın meslektaşlarımın yorum ve görüşlerine başvurmuştum.

Burada öyle bir durum oluştuki yapılan işin hukuka aykırı olduğu bilinse bile yerel seçimler çok yakın olduğu için dava neticelenmeden seçimlerin yenilenmesi durumunda , bu hukuka aykırı işlemi yapan belediye işlemle amaçladığı hedefe ulaşmış olacak. (Yorgan gitti kavga bitti misali.)
Bir tarafta siyasi irade ve bir tarafta ise hukuk.

Bu konuda kaynak sıkıntısı çektim.
(İdare hukuku dersi hocalarımız Sayın Metin Günday ve Sayın Tekin Akıllıoğlu hocalarımın kulakları çınlasın.)
Selam ve saygılarımla.

Nejan Nart Ünver