Mesajı Okuyun
Old 01-08-2007, 08:53   #1
özge_law

 
Varsayılan Yargıtay`ın verdiği iki ayrı karar, mahkemeyi şaşırttı

Yüksek Mahkeme`nin iki farklı kararı mahkemelerde kargaşaya yol açtı. Çocukları hangi mahkemenin tutuklayacağı belirsiz!

`ÇOCUKLARIN tutuklamalarına nöbetçi çocuk mahkemeleri bakar`` yönünde karar veren Yargıtay 6. Ceza Dairesi ile `nöbetçi sulh ceza mahkemeleri bakar` yönünde farklı bir karar veren Yargıtay 3. Ceza Dairesi `nin kararları mahkemelerde kargaşaya neden oldu. Yargıtay ceza dairelerinin verdiği bu iki farklı karar yerel mahkemelerde belirsizliğe neden olurken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı , aynı konuda verilen ayrı ayrı nitelikteki kararların, uygulamada sıkıntı yarattığı gerekçesiyle Adalet Bakanlığı `na başvurdu. Başvuru yazısında şu ifadelere yer verildi:
`KARARLARIN birbiriyle çelişmesi ve talep mercini belirlemenin zorlaşması nedeniyle çocuklarla ilgili zoralım, yakalama ve tutuklama kararlarının tek merciden sorunsuz olarak istenmesi gerekmektedir. Suça itilen çocuklar hakkında bu tip hususlar konusunda nöbetçi çocuk mahkemelerinin karar vermeleri daha uygun olduğu düşünülmektedir. İki daire arasındaki içtihat çelişkisinin itirazen Yargıtay Genel Kurulu `na gönderilerek, orada içtihat birliğinin sağlanması için gereğinin yapılmasını arz ederiz.``
http://www.tumgazeteler.com/fc/ln.cgi?cat=33&a=2175240