Mesajı Okuyun
Old 12-07-2007, 16:39   #5
justice is lost

 
Varsayılan iflasın ertelenmesi

Değerli meslektaşım;

İflasın ertelenmesi süresi içerisinde yeni takip yapılamaz, daha önce girişilen takipler kendiliğinden (kanun gereği) durur.

Anladığım kadarıyla sizin olayınızda, erteleme kararından sonra yapılmış bir icra takibi söz konusu. Hakkında iflasın ertelenmesi kararı alınmış bir şirket aleyhine yeni takip yapılamasa da, bundan kasıt "icra takip işlemi" yapılamamasıdır. Yoksa, borçlu şirket aleyhine takip talebinde bulunulabilir, bunun sonucu olarak borçluya ödeme emri gönderilebilir (Prof.Dr.Oğuz Atalay; Borca Batıklık ve İflasın Ertelenmesi, İzmir - 2007, s.152). Öte yandan takip talebi tarihinin, hacze iştirak müessesesi bakımından önemli olduğu hususu gözden kaçırılmamalıdır.

Ancak borçlu şirket, tebellüğ ettiği ödeme emrini süresiz şikayet yoluyla iptal ettirebilecek, böylece icra takibinin durmasını sağlayabilecektir. Hatta Yargıtay, iflasın ertelenmesinde sonra yapılan takiplerin "iptali" gerektiği yönünde kararlar vermektedir ki (mesela: 12.HD, T.28.05.2004, 8556/13661) bu yöndeki kararlar bence hatalıdır.

Sonuç olarak, borçlunun mal beyanı dilekçesi ile erteleme durumundan haberdar olan icra müdürünün, erteleme kararının sıhhatini araştırması, karar (ve ilan) metnine ulaşması, şayet böyle bir karar gerçekten var ise cebri icra işlemlerine devam etmemesi kanun gereğidir.

Bundan sonraki aşamada borçlunun mali durumunu izlemekten ve süre uzatım talebi vuku bulursa buna itiraz etmekten başka yapacak pek birşey yoktur; sürelerin sonunu beklemeniz gerekir.

Saygılarımla...