Mesajı Okuyun
Old 28-06-2007, 08:53   #9
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Bu yönetmelik 1947 yılında TALİMAT başlığı ile Resmi Gazete’de yayınlanmadan uygulamaya girmiştir. Bilindiği gibi, yönetmelikler Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra herkes için bağlayıcı olur. Aksi halde bir İç Yazışma hükmündedir. Bu 1947 tarihli talimat da bence mahkeme kalemlerinin düzeni ile ilgili bir iç yazışmadır.

Talimatta yapılan değişiklikler 1984 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır ve talimatın adı Yönetmelik olarak 1984 yılında değiştirilmiştir. Sadece değişikliklerin yayınlanması ve asıl talimatın henüz yayınlanmamış olması nedeniyle kurum çalışanları dışındaki kişiler açısından bağlayıcı olmadığı kanısındayım.

Yönetmeliğin amacı ve kapsamı belirtilmemiştir. Bu nedenle de kişileri bağlamadığı kanısındayım. Ve yine bu nedenle, yönetmelikte alındı belgesi ile ilgili hüküm bulunmaması alındı belgesi verilmesi engellememelidir. Yönetmelik alındı belgesi verilmesini yasaklamamıştır.
Alıntı:
(Değişik fıkra - R.G.: 3.2.1984 - 18301) Temyiz dilekçesi, verildiği mahkeme temyiz defterine kaydolunur ve temyiz edene bir alındı belgesi verilir. Temyiz isteği, harca tabi değilse dilekçenin temyiz defterine kaydedildiği, harca tabi ise yatırıldığı tarihte yapılmış sayılır. Alındı belgesinin verildiği tarih temyiz dilekçesine de yazılır
Yukarıdaki maddede görüldüğü gibi temyiz dilekçesi gibi önemli görülen işler hakkında alındı belgesinden söz edilmektedir. Buna karşılık diğer dilekçelerin karşılığında alındı belgesi verilmesinden söz edilmemektedir.

Ayrıca kalem şefinin mahkeme ilamlarını taraflara makbuz karşılığında verileceğinden söz edilmekte ama kaleme verilen dilekçeler için böyle bir hüküm bulunmamaktadır. Böyle bir hüküm bulunmaması alındı belgesi düzenlenmesini engellemez kanısındayım. Temyiz dilekçesi verilmesi ve ilam alınması için belge veriliyorsa diğer işler için de verilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Mahkemeler her iş için bakanlıktan talimat beklememeli; gerekeni yapmalı. Senetle ispat sınırı altındaki davaları belge olmayınca reddeden mahkeme alındı belgesi isteğini reddetmemeli.

Saygılarımla