Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, Esas: 2004/5505, Karar: 2004/13291 İçtihat

Üyemizin Özeti
Davacıya sonuçları anlatılarak verilen kesin süreye rağmen bilirkişi ücreti, gecikmeli olarak yatırılmış ise de; bu durum o tarihte yürürlükte bulunan enerji affı ile ilgili, tarafların yaptığı sulh müzakereleri nedeniyle meydana geldiğinden ve bu gecikmenin, duruşmanın ertelenmesi, davanın sürüncemede bırakılması kastıyla yapılmadığı anlaşıldığından; salt bilirkişi ücretinin kesin süre içinde yatırılmadığından bahisle davanın reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir.
(Karar Tarihi : 28.12.2004)
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

Mahkeme 23.09.2003 günlü oturumda bilirkişi ücretini yatırması için davacı vekiline 20 günlük kesin mehil vermiştir. Ancak bilirkişi ücreti 20 günlük süre geçtikten 4 gün sonra yatırılmıştır.

Mahkemece bilirkişi ücretinin süresi içerisinde yatırılmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.

Somut olayda, mahkemece, davacıya her ne kadar sonuçları anlatılarak kesin süre verilmiş ve davacı 4 gün gecikmeli olarak bilirkişi ücretini yatırmış ise de; bu durumun o tarihte yürürlükte bulunan enerji affı ile ilgili olarak tarafların anlaşma sürecindeki sulh müzakereleri nedeniyle meydana geldiği ve bu gecikmenin talik edildiği güne göre duruşmanın ertelenmesine ve dolayısıyla davanın sürüncemede kalmasına neden olma amacıyla yapılmadığı anlaşıldığından, mahkemece tarafların delillerinin toplanarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şekilde davanın reddinde isabet görülmemiştir.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 28.12.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Üye Notu : 1-Hukuk yargılamasına ilişkin kurallar (ör:kesin süre),birer ARAÇ olup, yargılamanın düzenli yapılması ve hakkın olabildiğince çabuk elde edilmesine yönelik olarak geliştirilmiştir.

2-Bu kurallar(ARAÇlar), AMACA uygun somut bir görevin varlığı halinde uygulama alanı bulurlar.

3-ARAÇ ile ulaşılması istenilen AMAÇ arasında gerçek ve esaslı bağın kopması anlamsızlık(şekilcilik)doğurur.

4-Mahkemelerin hedeflediği sonuç, her ne olura olsun uyuşmazlıkları ortadan kaldırmak değil, pozitif hukukun sınırları ölçüsünde, hakkı belirlemektir(Prof.Dr.BAKİ KURU Hukuk Mahkemeleri Usulü 5.Cilt. 6.Baskı 2001).
İlgili Mevzuat Hükmü : (Eski) Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu - Mülga MADDE 163 :Kanunun tayin ettiği müddetler katidir. Bu müddetlerde yapılması lazım olan muamele yapılmazsa o hak sakıt olur. Hakim tayin ettiği müddetin kati olduğuna da karar verebilir. Aksi takdirde tayin olunan müddeti geçirmiş olan taraf yenisini istiyebilir. Bu suretle verilecek müddet katidir. Bir daha verilemez.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 05-12-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03267407 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.