Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Kararı 2007/141E, 2007/201K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Stajyer avukatların staj dönemi içindeki eylemleri disiplin soruşturmasına konu edilebilir ve stajyer avukatlara da disiplin cezası verilebilir.
(Karar Tarihi : 22.06.2007)
Şikayetli Avukat hakkında, Diyarbakır 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2003/…. esasında, " Avukat stajyeri olduğu dönemde arkadaşı olan stajyer avukat şikayetçinin kredi kartlarını başlangıçta onun rızası ile kullandığı, borç yaptığı, şikayetçinin ikazlarına rağmen kartı iade etmediği gibi borcunu ödemediği.." iddiasıyla " zincirleme şekilde güveni kötüye kullanmak " suçundan açılan kamu davası sebebiyle, eylemin Avukatlık Yasası 34, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'nın 4. maddesine aykırı olduğu iddiasıyla açılan disiplin kovuşturması sonucu, eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.


Şikayetçi, şahsi şikayetinden hem ceza davası ve hem de disiplin kovuşturmasında vazgeçmiştir.


Şikayetli, bir tanıdığının ticari faaliyetine yardımcı olmak amacıyla şikayetçinin bilgisi ve rızası dahilinde kredi kartlarını kullandığını, borcun bir kısmını kart hesabına ve bir kısmını elden vermek suretiyle ödediğini, geç ödemenin arkadaşından kaynaklandığını, hakkındaki şikayetten vazgeçilmiş olduğu gibi, kamu davasının düşürülmüş olduğunu, suçsuz olduğunu savunmuştur.


Şikayetli Avukat hakkında Diyarbakır 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2003/…. esasında emniyeti suiistimal iddiasıyla açılan kamu davası, şikayetçinin vazgeçmesi sebebiyle Mahkemenin …..2005 tarih ve 2005/… Karar sayılı kararı ile " kamu davasının DÜŞMESİNE " karar verilmiştir.


Avukatlık Yasası 23/son, "Stajyerler, meslek kurallarına ve yönetmeliklerde belirlenen esaslara uymak zorundadır."


Avukatlık Yasası 138/1, " Baro levhasına yazılmadan önceki eylem ve davranışlar, meslekten çıkarma cezasını gerektirmedikçe disiplin kovuşturmasına konu olamaz. Staj dönemi bu hükmün dışındadır." , hükümlerini amirdir. Bu nedenle staj dönemindeki eylemlerin de disiplin kovuşturması konusu olması kaçınılmazdır.


Şikayetçinin hem disiplin kovuşturması ve hem de kamu davasındaki şikayetinden vazgeçmesi mümkündür. Ancak; bu vazgeçme, disiplin soruşturma ve/veya kovuşturmasının da düşürülmesine gerektirmez. Disiplin soruşturma ve/veya kovuşturması tarafları tatmin amacına yönelik olmayıp, meslek etik değerlerinin korunması amaçlıdır.


Avukatlık Yasası 140/3 " Eylemin işlenmemiş veya sanığı tarafından yapılmamış olması sebebiyle beraat hali müstesna, beraatla sonuçlanmış bir ceza davasının konusuna giren eylemlerden dolayı disiplin kovuşturması, o eylemin ceza kanunları hükümlerinden ayrı olarak başlı başına disiplin kovuşturmasını gerektirir mahiyete olmasına bağlıdır.", hükmünü amirdir.


Avukatlık Yasası madde 34, "Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.",


Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları madde 4, " Avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır. Avukat özel yaşantısında da buna özen göstermekle yükümlüdür." , hükümlerini amirdir.


Meslek itibarı " meslek vakarı " anlamındadır. Meslek itibarı " ticari itibar " değildir. Bazı mesleklerin varlığı belli bir " vakar" ın varlığına bağlıdır. Meslek vakarı "ortak manevi mamelek" dir. Bu nedenle avukat, ortak manevi mameleke zarar verecek her türlü davranıştan özenle kaçınmalıdır.


Şikayetlinin, kendisi gibi stajyer avukat olan meslektaşının başlangıçta rızası ile olsa dahi, mesleki dayanışma ve güven adına verdiği kredi kartını onun bildirdiği limit dışında kullanması, iade etmemesi, borcu zamanında ödememesi ve bu sebeple yargılanması kabul edilemez.


Bu nedenlerle eylem, Avukatlık Yasası 34, Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 4. maddesine aykırı olmakla disiplin suçu oluşturduğundan, Baro Disiplin Kurulunca yapılan hukuksal değerlendirme ve eylemin Avukatlık Yasası 5/a da belirtilen eylemlerden olması sebebiyle, tayin ve takdir olunun disiplin cezasında hukuka aykırılık görülmemiş, kararın onanması gerekmiştir.


Sonuç olarak, Şikayetli Avukat A. Ç.'nin itirazının reddine, Diyarbakır Barosu Disiplin Kurulu'nun kınama cezası verilmesine ilişkin kararının ONANMASINA, katılanların oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Avukatlık Kanunu MADDE 138 :(Değişik birinci fıkra : 2/5/2001 - 4667/67 md.) Baro levhasına kabul ve yazılmadan önceki eylem ve davranışlar, meslekten çıkarma cezasını gerektirmedikçe disiplin kovuşturmasına konu olamaz. Staj dönemi bu hükmün dışındadır.
       Avukatın, avukatlıktan ayrılması, avukatlığı sırasındaki eylem ve davranışlarından dolayı disiplin kovuşturması yapılmasına engel değildir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Sinan ÖZTÜRK
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 13-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02731800 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.