Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

5271 S.lı Ceza Muhakemesi Kanunu MADDE 271 Değişiklik Önerisi

CMK. MADDE 271 Mevcut Metin
(1) Kanunda yazılı olan hâller saklı kalmak üzere, itiraz hakkında duruşma yapılmaksızın karar verilir. Ancak, gerekli görüldüğünde Cumhuriyet savcısı ve sonra müdafi veya vekil dinlenir.

(2) İtiraz yerinde görülürse merci, aynı zamanda itiraz konusu hakkında da karar verir.

(3) Karar mümkün olan en kısa sürede verilir.

(4) Merciin, itiraz üzerine verdiği kararları kesindir; ancak ilk defa merci tarafından verilen tutuklama kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir.
CMK. MADDE 271 Önerilen Yeni Metin
(1) Tutuklama kararına itiraz dışındaki itirazlar hakkında duruşma yapılmaksızın karar verilir. Ancak, gerekli görüldüğünde Cumhuriyet savcısı ve sonra müdafi veya vekil dinlenir.
(2) İtiraz yerinde görülürse merci, aynı zamanda itiraz konusu hakkında da karar verir.
(3) Karar itirazın mercie gelmesinden itibaren 3 gün içinde verilir.
(4) Merciin, itiraz üzerine verdiği kararları kesindir; ancak ilk defa merci tarafından verilen tutuklama kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir.
Üyemizin Değişiklik Gerekçesi :

Birinci fıkrada tutuklama kararına itirazın duruşma yapılarak karara bağlanması, uygulamada inceleme yapılmaksızın itirazların reddolunduğu algısını değiştirecektir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de birçok kararında gözaltı ve tutmanın kanuna uygunluğunun incelenmesi için duruşma düzenlenmesini gerektirse de genel bir kural olarak, bu tür bir duruşmanın açık yapılmasını gerektirmediği sonucuna varmıştır. (Bkz. Reinprecht/Avusturya, 67175/01, 15 Kasım 2005).
Üçüncü fıkrada ise muğlak bir ifade olarak mümkün olan en kısa süre ifadesi 3 gün olarak değiştirilmiştir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Erkan ŞENSES
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 16-09-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02014303 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.