Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

6183 S.lı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun MADDE 1
Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer'i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur.
Türk Ceza Kanununun para cezalarının tahsil şekli ve hapse tahvili hakkındaki hükümleri mahfuzdur.

AATHK. MADDE 1 Ek Bilgi/Yorum

Üyemizin Notu: 6183 sayılı kanunun 1'nci maddesinde hangi kamu kurumlarının alacaklarının bu kanun kapsamında takip ve tahsil edileceğine ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir. Bu kanun kapsamında takip ve tahsili cihetine gidilecek olan kamu alacağının Devlete, il özel idarelerine ve belediyelere ait olması gerekmekle birlikte devlet idarelerinin neler olduğuna ilişkin düzenleme ise ekli cetvelde yer almıştır. Bu bakımdan bu kurumlara ait vergi, resim,harç ile ceza tahkik ve takiplerine ait mahkeme giderleri, vergi cezaları ve para cezaları gibi asli alacaklar ile bu asli alacaklara işilin fer'ilerden oluşan gecikme zammı, gecikme cezaları bu kanun kapsamında takip ve tahsili cihetine gidilebilecektir.
Maddenin düzenlenmesinde de görülebileceği üzere, anılı kurumların haksız fiil, haksız iktisap ile akitten doğan alacakları bu kanun kapsamında takip edilemeyecek olup genel hükümlere tabi olarak takip ve tahsili cihetine gidilebilecektir.

Yine kanun koyucu Türk Ceza Kanunu'nun para cezalarına ilişkin tahsil şekli ile hapse tahvili hakkındaki hükümleri saklı tutmuştur. Zira Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre verilmiş para cezaları, ceza hukuku düzenlemesinde yer almakla birlikte ceza infaz hukukunda nasıl yerine getirileceğine ilişkin hükümler düzenlemiştir, bu bakımdan mahkemelerce verilen para cezalarının infazı Cumhuriyet savcılıklarınca yerine geririlmektedir, para cezasının ödenmemesi halinde yine kanundaki asgari-azami hadler göz önünde bulundurularak gün bazında hapse çevrilmekte, hapis cezası ile giderilemeyen kısım ise, yine cumhuriyet savcılıklarınca tahsili hususunda ilgili maliye idaresine bildirilmekle takip ve tahsili söz konusu olabilmektedir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Muhsin KOÇAK
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 20-10-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02245498 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.