Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, Esas: 2007/6734, Karar: 2008/547 İçtihat

Üyemizin Özeti
Tarafları tacir olan sözleşmede borçlu tacir, fahiş olduğu iddiasıyla cezai şarttan indirim yapılmasını talep edemez.
(Karar Tarihi : 29.01.2008)
"Dava, Direkt Satış Noktası Sözleşmesinden kaynaklanan cezai şart ve bedelsiz ürünlerin toplam bedelinin tahsili istemine ilişkindir.

Davalı vekili, müvekkilinin bu işyerini başkasına devrettiğini, devir tarihinden sonraki yeni faturaların yeni malik adına düzenlenmesi sureti ile davacının devre zımnen muvafakat ettiğini, davacının tespiti söz konusu devirden sonra yaptırdığını, müvekkilinin olaylarla bir ilgisinin bulunmadığını belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece, davacı ve davalı arasında mal alımına ilişkin sözleşme düzenlendiği, davalının işyerini devrettiği, işyerinde sözleşme uyarınca davacı firmanın ürünlerinin satılması gerektiği halde bir başka firmanın ürünlerinin bulunduğu, hal böyle olunca davacının sözleşmeyi fesih ve sözleşme uyarınca belirlenen cezai şart ile bedelsiz olarak verilen ürünlerin bedelini talep etmekte haklı olduğu, ancak cezai şartın davalıya verilen bedelsiz mal bedeline oranı, tarafların temin ettiği menfaat ile alacaklının zararı ve her iki tarafın ekonomik durumu birlikte değerlendirildiğinde cezai şartın fahiş olduğu gerekçeleri ile davanın kısmen kabulüne 876 YTL bedelsiz ürün bedeli ile 300 USD cezai şartın ödeme tarihindeki YTL karşılığının yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.

Taraflar tacirdir. TTK m.24 uyarınca tacir sıfatına haiz bir borçlu, BK m.161/3' te yazılı hallerde fahiş olduğu iddiası ile cezai şarttan indirim yapılmasını mahkemeden isteyemez. Mahkemece anılan yasa hükmü gözetilmeden cezai şarttan indirim yapılması doğru olmadığı gibi hükmedilen miktarlara yürütülmesi kararlaştırılan faizin hangi tarihten itibaren başlayacağının kararda açıklanmamış olması da isabetsizdir."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ticaret Kanunu MADDE 24 :4. ÜCRET VE CEZANIN TENKİSİ:

       Tacir sıfatını haiz bir borçlu, Borçlar Kanununun 104 üncü maddesinin 2 nci fıkrasiyle 161 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında ve 409 uncu maddesinde yazılı hallerde, fahiş olduğu iddiasiyle bir ücret veya cezanın indirilmesini mahkemeden istiyemez.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 09-06-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01614094 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.