Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

1136 S.lı Avukatlık Kanunu MADDE 44
(Değişik : 2/5/2001 - 4667/30 md.) (Değişik: 15/07/2020 - 7249.Slı Kanun)
       Avukatlar, meslekî çalışmalarını aynı büroda birlikte veya avukatlık ortaklığı şeklinde de yürütebilirler.
       A) Aynı büroda birlikte çalışma
       Birlikte çalışma, aynı ilde kurulu barolardan herhangi birine kayıtlı birden çok avukatın meslekî çalışmalarını bir büroda yürütmeleridir. Bu birlikteliğin tüzel kişiliği yoktur, yapılan iş ticarî sayılmaz.
       Birlikte çalışan avukatlardan biri ya da birkaçının ad ve/veya soyadının yanında (Avukatlık Bürosu) ibaresinin kullanılması zorunludur. Karşılıklı hak ve yükümlülükler, gelir ve giderlerin paylaşılması, büro yönetimi, birlikteliğin sona ermesi birlikte çalışanlarca belirlenir ve yazılı olarak kayıtlı oldukları baroya bildirilir.


       B) Avukatlık ortaklığı
       Avukatlık ortaklığı, aynı baroya kayıtlı birden çok avukatın bu Kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluşturdukları tüzel kişiliktir. Avukatlık ortaklığının çalışması meslek çalışması olup, ticarî sayılmaz ve vergilendirme bakımından şahıs şirketlerine ilişkin hükümler uygulanır. Avukatlık ortaklığının adı, bir ya da birkaç ortağın ad ve/veya soyadlarına (Avukatlık Ortaklığı) ibaresi eklenerek belirlenir. Yabancı sermayeyi teşvik mevzuatı çerçevesinde Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen yabancı avukatlık ortaklıkları, bu Kanuna ve avukatlık ortaklığı düzenlemesine uygun olarak kurulmak koşuluyla, yalnızca yabancı hukuklar ve milletlerarası hukuk konularında danışmanlık hizmeti verebilirler. Bu sınırlama yabancı avukatlık ortaklığında çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da yabancı avukatları da kapsar. Bu nev’i avukatlık ortaklıkları için ortakların baroya kayıtlı olması şartı aranmaz. Bu kuralın uygulanması mütekabiliyet esasına bağlıdır.
       Ana sözleşmesi tip ana sözleşmeye uygun olarak düzenlenen avukatlık ortaklığı, kurucularının kayıtlı bulunduğu baro yönetim kurulu tarafından Baro Avukatlık Ortaklığı Siciline yazılmasıyla tüzel kişilik kazanır. Yazılma istemi, ancak Kanuna ve tip ana sözleşmeye aykırılık gerekçesiyle reddedilebilir. Bu durumda 8 inci madde hükümleri kıyasen uygulanır. Ana sözleşmenin bir örneği Türkiye Barolar Birliğine gönderilir.
       a) Ortakların hak ve borçları
       1. Ortaklık payları ve oranları serbestçe belirlenir. Ortakların payı, ancak ortaklara veya avukat olan üçüncü kişilere devredilebilir. Ortakların pay devrinin sözleşme ile yasaklanması veya ortakların pay devrine onay vermemeleri, mirasçının avukat olmaması ya da ortaklığı kabul etmemesi, ortağın emeklilik veya sağlık nedenleri ile avukatlığı bırakması, baro levhasından silinmesi, meslekten çıkması veya çıkarılması, ortaklıktaki payına haciz konulması halinde ortaklık payı gerçek değeri üzerinden diğer ortaklar tarafından payları oranında alınır. Bu işlemlerin üç ay içerisinde sonuçlandırılmaması halinde, yönetmelikteki tasfiye hükümleri uygulanır.
       2. Vekâletnameler ortaklık adına düzenlenir. Ortaklık iş veya davayı takip edecek avukatlara yetki belgesi verir.
       3. Avukatlık ortaklığı, amacın dışında hak ve mal edinemez, üçüncü kişilerle ortaklık kuramaz, tüzel kişilerin paylarını alamaz. Ortaklar; birden fazla avukatlık ortaklığının ortağı olamaz, ortaklığın bürosu dışında büro edinemez ve bağımsız olarak dava ve iş takip edemezler.
       4. Avukatlık ortaklığı; ortaklarının ve çalışan avukatların ortaklık ile ilgili her türlü işlem, eylem ve borçlarından dolayı bunlarla birlikte müştereken ve müteselsilen sınırsız sorumludur. Ortakların ve ortaklıkta çalışan avukatların meslekî görevlerinden dolayı Avukatlık Kanunu ve meslek kurallarına göre sorumlulukları saklıdır. Avukatlık ortaklıkları hakkında da bu Kanundaki disiplin işlem ve cezaları uygulanır.
       5. Defter ve kayıtların tutulmasından ortaklığın yönetim ve temsili ile görevli ortak sorumludur. Avukatlık ortaklığı; iş ve dava defteri, pay defteri, karar defteri, gelir-gider defteri ve demirbaş defteri tutmak zorundadır.
       b) Uyuşmazlıkların çözümü
       Avukatların birlikte çalışmalarından veya avukatlık ortaklığında; ortakların kendi aralarında ve ortaklıkla ilgili her türlü uyuşmazlıklar ile ortaklık pay devir ve intikalinde bedele ilişkin olarak üçüncü şahıslarla aralarında çıkacak anlaşmazlıklar, bu Kanunun 167 nci maddesinde tanımlanan hakem kurulu tarafından, bu Kanun ve yönetmelik hükümlerine göre çözümlenir.
       c) Avukatlık ortaklığı tip ana sözleşmesinde bulunması gereken; ortakların kimlik bilgileri, ortaklığın unvanı ve adresi, ortaklık payları, ortaklar arasındaki ilişkiler, iş ve davalarla ilgili iş bölümü, yönetici ortakların yetkileri, ortaklığın yönetimi ve temsili, ortaklar kurulu, kurulun görev ve yetkileri, gelir ve giderin paylaşılması, denetim, ortaklıktan çıkma, çıkarılma, pay devri, ortaklığın sona ermesi, fesih, infisah ve tasfiye gibi hususların esas, şekil ve şartları Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca hazırlanıp Adalet Bakanlığınca onaylanarak Resmî Gazete’de ilan edilen yönetmelikte düzenlenir.

Meclis Tutanaklarından

Üyemizin Notu: Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
21. Dönem 3. Yasama Yılı
94. Birleşim 01/Mayıs /2001 Salı(Sayfa 49 – 99)
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_g.birlesim_baslangic?P4=5393&P5=B&PAGE1=49 &PAGE2=49

Tutanaklardan alınan aşağıdaki görüşler tarafımdan numaralandırılmıştır:

1) “…ülkeler arasındaki her türlü ilişkiler artmış, sosyal ve ekonomik işbirliği faaliyetleri yoğunlaşmıştır. Bu yoğunlaşmalar sonucunda büyük şirketler ortaya çıkmış, ülke nüfuslarında artış, sosyoekonomik gelişmeler ve değişmeler sonunda, hukukî yardım talebi önemli bir unsur haline gelmiştir. Artan taleplere cevap verilebilmesi, bugün yürürlükteki Avukatlık Kanunuyla mümkün olamamıştır. Sistemin oturması ve işleyişi için, avukatların bir şirkette birleşmek suretiyle mesleklerini icra etmeleri gereği ortaya çıkmıştır. İşte bu ihtiyacın giderilmesi için, avukatlara, bir avukatlık şirketinde birleşerek mesleklerini icra edebilmeleri imkânı getirilmiştir…”(s.49)

2)“Avukatlık şirketi, avukatlar için öngörülmüş olup, amaç, avukatlık mesleğinin iyi bir şekilde yürütülmesinin sağlanmasıdır. “

3)“Avukatların mesleklerini bir avukatlık şirketi bünyesinde icra etmeleri sonucu, malî endişeler yüzünden avukatlık mesleğini tercih edemeyen hukukçuların önü açılacak, düzenli ve disiplinli bir çalışma ortamı oluşturulacak, şirket ortakları arasında ihtisaslaşma sağlanacak, hakkın teslimi ve davaların sonuçlandırılması süreleri kısalacaktır…”(s.50)

4)“…Bu düzenlemeyle, avukatlık büroları kurumsallaşmakta, herhangi bir sebeple avukat çalışamaz hale geldiğinde ya da vefatı halinde, hem kendisinin hem de müvekkilinin hakları korunacaktır. Bugün, tatbikatta, avukat vefat ettiği zaman ya da avukat başına gelmiş bir kazayla çalışamaz duruma düştüğü zaman, müvekkiller mağdur olmakta, dosyalarını nereye verecekleri telaşıyla herkes büyük bir gayret içine düşmektedir. Avukatın ailesi de telaş içine düşmekte ve müvekkiller de telaş içine düşmektedir; ama, kurumsallaşmakla, avukatın çalışamaz hale gelmesinde ya da vefatı halinde, bu şirketin diğer mensupları aynı sorumluluğu taşıdığından dolayı, müvekkillerin hiçbir mağduriyeti söz konusu olmayacaktır.” ( s.60 vd.)

5)“Günümüzde, bireysel avukatlık, çoğu zaman, müvekkillerin gereksinmelerini karşılamakta yetersiz kalmaktadır. İnsanlar, bir avukatlık bürosuna gittiği zaman, orada, kendisinin her çeşit hukukî sorununa bakabilecek, ona çözüm getirebilecek, gerektiğinde yargı önünde takip edebilecek avukat aramaktadırlar. İşte, şimdi, bu kanun tasarısıyla düzenlenen avukatlık ortaklığı, avukatların güçlerini birleştirerek uzmanlaşmalarını sağlayacaktır. Bir avukatlık ortaklığında, ayrı ayrı avukatların çeşitli konularda uzmanlaşması; örneğin, bir bölümünün hukuk davalarında, bir bölümünün ceza davalarında, bir bölümünün idarî davalarda, bir bölümünün vergi davalarında uzmanlaşması böylelikle gerçekleşebilecektir. Bu durumda, bir avukatlık ortaklığı ile ilişki kuran müvekkil de, her bir uyuşmazlık için ayrı ayrı avukatlara gitmek zorunda kalmayacaktır. Ayrıca, bu sistem, ülkemizin hukuk alanında dünya ile bütünleşmesini, Avrupa Birliği ile bütünleşmesini de kolaylaştıracaktır; çünkü, ancak bu güçlü avukatlık ortaklıkları sınır aşan ilişkileri kurabilecek güçte olabilecektir. Yabancı avukatlık ortaklıklarına da, karşılaştırmalı hukuk açısından, hizmet vermek üzere karşılıklılık ilkesine, yani mütekabiliyet ilkesine uygun olarak ülkemizde çalışma olanağı getirilmektedir.”(s.64 vd.)


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Hulusi METİN
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 08-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02867699 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.