Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

5070 S.lı Elektronik İmza Kanunu MADDE 9
Nitelikli elektronik sertifikada;

a) Sertifikanın "nitelikli elektronik sertifika" olduğuna dair bir ibarenin,

b) Sertifika hizmet sağlayıcısının kimlik bilgileri ve kurulduğu ülke adının,

c) İmza sahibinin teşhis edilebileceği kimlik bilgilerinin,

d) Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisinin,

e) Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihlerinin,

f) Sertifikanın seri numarasının,

g) Sertifika sahibi diğer bir kişi adına hareket ediyorsa bu yetkisine ilişkin bilginin,

h) Sertifika sahibi talep ederse meslekî veya diğer kişisel bilgilerinin,

ı) Varsa sertifikanın kullanım şartları ve kullanılacağı işlemlerdeki maddî sınırlamalara ilişkin bilgilerin,

j) Sertifika hizmet sağlayıcısının sertifikada yer alan bilgileri doğrulayan güvenli elektronik imzasının,

Bulunması zorunludur.

MADDE GEREKÇESİ

Üyemizin Notu: Maddede, Avrupa Birliği Direktifi dikkate alınarak nitelikli elektronik sertifika düzenlenmiştir.Yapılan düzenlemeyle elektronik sertifikanın nitelikli elektronik sertifika olması için ''nitelikli elektronik sertifika''olduğuna dair bir ibare bulunması, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının kimliği ve kurulduğu ülke,elektronik imza sahibinin diğer kişiler tarafından tanınabilmesini sağlayacak kimlik bilgileri,elektronik imza verisine karşılık olacak ve elektronik imzanın imza sahibine ait olduğu, elektronik olarak imzalanan metnin içeriğinin doğru olduğunu ve imzalanmış veride sonradan bir değişiklik yapılıp yapılmadığını gösterecek imza doğrulama verisi, elektronik sertifikanın üçüncü kişileri koruma maksadıyla geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri, elektronik sertifikanın elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından verilecek seri numarası ve elektronik sertifikada yer alan bilgilerin doğruluğunu teyit etmek üzere elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının güvenli elektronik imzasının da bulunmasının zorunlu olduğu düzenlenmiştir.

Maddenin (g) bendinde sertifika sahibinin başka bir kişi adına hareket etmesi halinde bu yetkisine ilişkin bilginin de sertifikada bulunması gerektiği düzenlenmiş , (h) bendinde sertifika sahibinin talep etmesi halinde diğer mesleki ve kişisel bilgilerin bulanabileceği,(ı) bendinde ise sertifikayı kullanmak suretiyle yapacağı hukuki işlemlerde, kullanım alanı ve bu işlemlere ilişkin olarak maddi üst sınırının miktarı düzenlenmek suretiyle, sertifika sahibi ile hukuki işlem yapan üçüncü kişilerin sertifika sahibinin yaptığı işlemlerdeki miktar sınırını bilmesi ve hukuki işlemlerin içeriğinin daha güvenli olması amaçlanmıştır.

Tasarının 9'ncu maddesinin, 10'ncu maddenin (b) bendi ile birlikte değerlendirilmesi sonucunda,9'ncu maddede belirtilen ve elektronik sertifikada bulunan unsurların, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından resmi belgelere dayandırılarak teyit edilmesi ve ancak bu şekilde sertifika kapsamına konulması gerekmektedir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Zeliha İlknur DENİZER
Site Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 05-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02270603 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.