Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

T.C YARGITAY 1. C.D. 2005/1027. 2005/4026 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Sanığın minibüste bulunan maktüle ateş etmesi neticesinde maktülün yanında bulunan mağdurun yaralanması eyleminin OLASI KASTLA YARALAMA suçunu oluşturacağı.
(Karar Tarihi : 07.12.2005)
M.K'yı kasten öldürmekten, Ö____'yı kasten öldürmeye tam derecede teşebbüsten, ruhsatsız av tüfeği bulundurmaktan sanık M_____'nin yapılan yargılanması sonunda, hükümlülüğüne ilişkin A_____ Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 26.11.2004 gün ve 278/336 sayılı hükmün duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş ve hüküm kısmen re'sen de temyize tabi bulunmuş olduğundan dava dosyası C. Başsavcılığından tebliğname ile Dairemize gönderilmekle: duruşmalı olarak incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

Karar: Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın adam öldürmek, ruhsatsız av tüfeği bulundurmak suçlarının sübutunda, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç niteliğinin tayin olunmasında mağdur Ö____'ye yönelik eylemin sübutunda isabetsizlik bulunmamıştır.

Ancak;

1- Maktulün kızı Ö_____. ile gayri resmi birlikte yaşayan sanığın, olay öncesi Ö____'yü darp etmesi nedeniyle kızını doktora götürmekte olan maktulle karşılaşmalarıyla başlayan olayda mağdurdan kaynaklanan haksız bir eylem bulunmadığı halde, adam öldürme suçundan kurulan hükümde haksız tahrik hükümlerinin uygulanması suretiyle eksik ceza tayini,

2- Sanığın minibüste bulunan maktule yönelik av tüfeğiyle ateş etmesi sırasında maktulün yanında bulunan mağdur Ö_____'nün hayati tehlike geçirmeden 10 gün iş ve gücünden kalacak şekilde yaraladığı, eylemin olası kasıtla yaralama suçunu oluşturduğu anlaşıldığı halde, öldürmeye tam teşebbüs suçundan hüküm kurulması,

3- Sanığın adam öldürme, silahlı yaralama ve ruhsatsız av tüfeği bulundurma suçları yönünden,

Hükümden sonra yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK. nun 7. ve 5252 sayılı TCK. nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanunun 9. maddesi hükümleri uyarınca sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,

KARAR : Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan hükmün BOZULMASINA, 07.12.2005 gününde oybirliği ile karar verildi
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 21 :(1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.

(2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır. Bu halde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıldan yirmibeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Bülent AKÇADAĞ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 24-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01556993 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.