Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

20. Hukuk Dairesi 2008 / 4818 Esas, 2008 / 7113 Karar İçtihat

Üyemizin Özeti
Davada, eşin soyadının kullanılmasına izin istemi söz konusu olmayıp, evlilikle birlikte kullanılan kızlık soyadının iptali istenmektedir. O halde,görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
(Karar Tarihi : 08.05.2008)
Yargıtay 20.Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/4818
Karar No: 2008/7113


Dava: Taraflar arasındaki kızlık soyadının iptali istemine ait davada Mersin 1. Aile ile 2. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi sebebi ile yargı yerinin belirli edilmesi için gönderilen dosya içerisindeki bütün belgeler incelendi gereği düşünüldü:

Karar: Davacı, dilekçesinde kızlık soyadının Y____ olduğunu, evlendikten sonra eşinin soyadının Y____ olması sebebiyle soyadının Y____ Y____ olarak nüfusa kayıtlı olduğunu belirtip, karışıklığa meydan vermiş olması sebebiyle kızlık soyadının iptali ile isminin sadece A____ Y____ olarak düzeltilmesini talep etmektedir.

Dava, nüfus kayıt düzeltilmesi istemine ilişkindir.

Her ne kadar, Asliye Hukuk Mahkemesince uyuşmazlığın Türk Medeni Kanunu'nun 173 ve 187. maddeleri uyarınca Aile Hukukunu ilgilendirdiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmişse de, uyuşmazlıkta davacının, eşin soyadının kullanılmasına izin istemi söz konusu olmayıp, evlilikle birlikte kullanılan kızlık soyadının iptali istendiği anlaşılmakla, 5490 S. Kanunun 35. vd. maddeleri uyarınca nüfus kayıt düzeltilmesine ait davanın genel hükümlere göre Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekir.

KARAR : Yukarda belirtilen nedenlerle; HYUY'nın 25. ve 26. maddeleri gereğince Mersin 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin yargı yeri olarak belirlenmesine 08.05.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 187 :Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Ufuk BOZOĞLU
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 18-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01546097 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.