Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 12 HD. 2006/115E. 2006/3140K. İçtihat

Üyemizin Özeti
ÖZET : Bankacılık Kanununa göre fon tarafından bir bankanın alacaklarının devir alınması halinde bu alacakla ilgili dava ve takipler için kanunlarda yazılı zamanaşımı ve hak düşürücü süreler dahil her türlü süre, alacağın devralındığı tarihten itibaren fon bakımından 9 ay süre ile durur.
(Karar Tarihi : 21.2.2006)
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Borçlu vekili İcra Mahkemesine başvurusunda İİK.nun 71/2-33/a maddeleri uyarınca 3 yıllık zamanaşımı dolduğundan bahisle icranın geri bırakılmasını talep etmiştir.

Alacaklı vekili ise 4389 Sayılı Bankalar Yasasına 29.05.2001 tarihinde 4672 Sayılı Yasa ile eklenen 15/9-c maddesi uyarınca zamanaşımı süresine 9 aylık sürenin eklenmesi gerektiğini savunmuştur.

5411 Sayılı ve 19.10.2005 tarihli Bankacılık Kanununun 138. maddesine göre fon tarafından aynı kanunun 107. maddesi uyarınca bir bankanın alacaklarının devrolması halinde bu alacakla ilgili icra takiplerinde kanunlarda yazılı zamanaşımı ve hak düşürücü süreler dahil her türlü süre, alacağın devralındığı tarihten itibaren fon bakımından 9 ay süre ile durur. Yine aynı kanunun geçici 16. maddesinde ise "bu kanun ile fon alacağının tahsili bakımından yarar görülecek zamanaşımı ve diğer kanunlarda fon lehine getirilen hükümler makable şamildir" hükmü düzenlenmektedir.

Mahkemece, yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler karşısında takip alacağının fona devir tarihi belirlenmeli ve bu devir tarihinden itibaren 9 ay süre ile zamanaşımı süresinin duracağı hususu gözönüne alınarak zamanaşımına itirazı konusunda bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

KARAR : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 21.02.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Bankacılık Kanunu MADDE 138 :Fonun taraf olduğu her türlü dava ve icra takiplerinin kısmen veya tamamen Fon aleyhine neticelenmesi halinde, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununda yazılı tazminat ve cezalar Fon hakkında uygulanmaz.

Bu Kanunun 107 nci maddesi uyarınca bir bankanın, borçlarının, taahhütlerinin yüklenilmesi veya alacaklarının devralınması halinde, bu borç, taahhüt ve alacaklarla ilgili olarak açılmış veya açılacak dava ve icra takiplerinde kanunlarda yazılı zamanaşımı ve hak düşürücü süreler dahil her türlü süre, alacağın devralındığı veya borcun, taahhüdün yüklenildiği tarihten itibaren Fon bakımından dokuz ay süre ile durur.

Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak Fonun yapılan ihalelere iştirak etmesi halinde teminat şartı aranmaz.

Fonun alacaklı olduğu ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu uyarınca yapılan takiplerde borçlular tarafından yapılan itirazlar satış dışında takip işlemlerini durdurmaz.

Fonun alacaklı olduğu dosyalarda yaptırılan kıymet takdirleri ile satış ilanlarının borçlular dışındaki ilgililere tebliği, ilanda belirtilen süreler geçerli olmak kaydıyla, varsa bilinen son adreslerine yapılacak tebligat ile yoksa keyfiyetin ilanen tebliği suretiyle yapılır.

Fonun alacaklısı olduğu icra dosyalarında Fona ödenmesi gereken satış bedelleri sıra cetvelinin kesinleşmesi beklenmeksizin teminatsız olarak ödenir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Mehmet Saim DİKİCİ
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 13-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02115297 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.