Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Esas: 2003/17436, Karar: 2003/21297 İçtihat

Üyemizin Özeti
Akdedilen Cari Hesap Sözleşmesi sona ermeden akitlerin alacaklı-borçlu sıfatları yoktur. Bu sebeple Cari Hesap Sözleşmesi alacağına 3. kişi tarafından haciz konulması için sözleşmenin sona erme tarihi esas alınmalıdır.
(Karar Tarihi : 31.10.2003)
"Davacı, alacaklı T. Ltd.Şti tarafından borçlu G.A.Ş.'ne karşı yürütülen takipte alacağın tahsili amacıyla üçüncü şahıs A. A.Ş.'ye, borçlu şirketle aralarında uçak kiralama sözleşmesine dayalı cari hesap ekstrelerindeki alacak tutarları dikkate alınarak İİK' nun 89. maddesi gereğince haciz ihbarı tebliğ olunmuştur.

Türk Ticaret Kanunu'nun 87. maddesinde, "taraflar, para, mal, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerinden alacaklarını ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçerek bunları kalem kalem zimmet matlup şekline çevirerek hesabın kesilmesinden çıkacak bakiyeyi isteyebilecekleri" düzenlenmiş olup, aynı kanunun 88/4. maddesinde ise, "hesap devresi sonunda zimmet ve matlubu teşkil eden tutarlar birbirinden çıkarıldıktan sonra tayin olunan bakiye, yeni hesap devresine geçirilerek mukavele sona ermiş veya bakiye haczedilmişse onun ödenmesi gerekeceği" açıklanmıştır.

Buna göre, cari hesap sözleşmesi sona ermedikçe taraflar hukuken alacaklı ve borçlu değildir. Hesap bakiyesine haciz koyduran alacaklı, bakiyenin ödenmesi için hesap devresinin sona ermesini beklemesi gerekir. Bu durumda, hesap devresi sona ermeden ve üçüncü şahısın borcu takip hukuku yönünden kesinleşip icra edilebilir hale gelmeden, üçüncü şahıs şirkete haciz ihbarı gönderilmemelidir.

Her ne kadar, cari hesap ekstresinde verilere bilirkişi tarafından 89/1 haciz ihbarnamesinin tebliğ tarihi 08.10.2001'de, borçlu G. A.Ş.'nin, davalı A A.Ş.'den 1.028.802.428.142 TL. alacaklı olduğu tespit edilmiş ise de, mercice yukarıda belirtilen ilkeler gereğince 89/1 haciz ihbarının tebliğinden önce cari hesap sözleşmesinin sona erip, ödenebilir ve haczedilebilir hesap bakiyesinin mevcudiyeti araştırılmadan ve bu hususta bilirkişiden ek rapor alınmadan tazminata hükmedilmesi doğru değildir. Davalı şirketin 89/1 haciz ihbarnamesine karşı cevabından dolayı alacaklının uğradığı zararın karşılığının, mercice yukarıdaki ilkeler gözetilerek genel hükümlere göre halledilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu tazminata hükmedilmesi isabetsiz olduğundan mercii kararının bozulması gerekmiştir."
Üye Notu : İşbu kararın özeti tarafımızca yazılmıştır.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ticaret Kanunu MADDE 87 :ALTINCI FASIL : CARİ HESAP

       A - TARİFİ VE ŞEKLİ:

       İki kimsenin para, mal, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerindeki alacaklarını ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem zimmet ve matlup şekline çevirerek hesabın kesilmesinden çıkacak bakıyeyi istiyebileceklerine dair bulunan mukaveleye cari hesap mukavelesi denir.

       Bu mukavele yazılı olmadıkça muteber olmaz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 26-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02789688 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.