Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, Esas: 2010/3380, Karar: 2010/6319 İçtihat

Üyemizin Özeti
Davacının, dere ıslah çalışması sırasında yağmur sularının dere yatağından taşarak araçlarının sel sularına maruz kalıp hasar gördüğünden bahisle ikame ettiği tazminat davasında;
derenin ıslahını yapma görevi belediyede ise de; somut olayda derenin ıslahı işi, Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile İSKİ Genel Müdürlüğü'ne devredildiğinden ve hasar, bu işin yapımı sırasında meydana geldiğinden hasarın tazmini İSKİ Genel Müdürlüğü ve işin yapımını üstlenen şirketin sorumluluğundadır.
(Karar Tarihi : 02.11.2010)
"Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davacı G____ San. Ltd. Şti. tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:

KARAR : Dava, haksız fiilden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.

Mahkemece davanın reddine karar verilmiş ise de, varılan sonuç yasal düzenlemelere uygun düşmemiştir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7/r. maddesi hükmünde, su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli baraj ve diğer tesisleri kurmak, kurdurmak ve işletmek, derelerin ıslahını yapmak, kaynak suyu veya arıtma sonunda üretilen suları pazarlamak Büyükşehir Belediyesinin görevleri arasında sayılmıştır.

2560 sayılı İSKİ Genel Müdürlüğü'nün Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 1. maddesinde ise, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek ve bu amaçla gereken her türlü tesisi kurmak, kurulu olanları devralmak ve bir elden işletmek üzere İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün kurulduğu açıklanmış, aynı Kanun'un 2. maddesinde, su ve kanalizasyon hizmetleri konusunda hizmet alanı içindeki belediyelere verilen görevleri yürütmek ve bu konulardaki yetkileri kullanmak İSKİ Genel Müdürlüğü'nün görevleri arasında sayılmıştır.

Somut olaya gelince, davacı taraf davalılar tarafından yapılan dere ıslah çalışması sırasında köprü menfezlerinin kapatılması, dereye bağlanan kanalizasyon rögarlarının bakımsız ve tıkalı olması sonucu yağmur sularının dere yatağından taştığını, iki aracının sel sularına maruz kalarak hasar gördüğünü öne sürmüştür.

Mahkemece bilgilerine başvurulan bilirkişi heyetinin düzenlediği raporda, aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen selin, köprü menfez ve geçitlerindeki kesit yetersizliğinden ve pürüzlülüğü artırıcı çöp v.s. maddelerin yol açtığı tıkanma ve kabarmalar sonucu meydana geldiği, sel baskınında dere ıslah çalışmalarını yürüten davalıların kusurlarının bulunmadığı, derenin ıslahını yapmanın belediyenin görevi olduğu, ıslah çalışmalarını zamanında yapmayıp gerekli önlemleri almayan dava dışı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kusurlu olduğu açıklanmış, mahkemece bu rapor benimsenerek hüküm kurulmuştur. Hasarın meydana geldiği Tavukçu deresinin ıslahı ile ilgili iş, dava dışı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 11.10.2004 tarih 817 Sayılı Kararı ile 2560 sayılı Kanunun 25. maddesi hükmü gereği, bedeli İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmak üzere davalı İSKİ Genel Müdürlüğü'ne devredilmiştir. Derenin ıslahının yapılması için davalı İSKİ Genel Müdür1üğü ile diğer davalı K____ İnşaat San. ve Tic. A.Ş. arasında "Avrupa Yakası 2006 yılı 2.kısım atık su kanalı, yağmur suyu kanalı ve dere ıslahı inşaatı" sözleşmesi imzalanmıştır. Davaya konu zararın bu işin yapımı sırasında meydana geldiği dikkate alındığında, hasardan davalı İSKİ Genel Müdürlüğü ile diğer davalı şirketin sorumlu tutulması gerektiği kuşkusuzdur. Derenin taşmaması için gerekli önlemleri almak İSKİ'nin görevi kapsamındadır. İSKİ üstlendiği görevi yerine getirmemiştir. Derenin ıslahının zamanında yapılmış olması halinde hasarın meydana gelmeyeceği tartışmasızdır.

KARAR : Hal böyle olunca, yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular gözönünde bulundurularak davalı İSKİ Genel Müdürlüğü'nün ve yüklenici diğer davalı şirketin zarardan sorumlu tutulması gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz, davacı tarafın temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden hükmün BOZULMASINA, davacı tarafça peşin ödenen 91,05 TL temyiz harcının istek halinde kendisine iadesine, 02.11.2010 gününde oybirliği ile karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 41 :Gerek kasten gerek ihmal ve teseyyüp yahut tedbirsizlik ile haksız bir surette diğer kimseye bir zarar ika eden şahıs, o zararın tazminine mecburdur.

Ahlâka mugayir bir fiil ile başka bir kimsenin zarara uğramasına bilerek sebebiyet veren şahıs, kezalik o zararı tazmine mecburdur.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 05-03-2014

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02575207 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.