Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Esas: 2012/7309, Karar: 2012/12171 İçtihat

Üyemizin Özeti
Taşıma sözleşmesi ile ortaya çıkan zarara ilişkin tazminat davası,
a.HMK'nun 6. maddesine göre taşıyıcının ikametgâhı mahkemesinde,
b.HMK'nun 10. maddesine göre taşıma sözleşmesinin ifa edileceği yer mahkemesinde,
c.Taşıma sözleşmesi, taşıyıcının şubesi aracılığı ile yapılmış ise, bu şubenin bulunduğu yerde,
açılabilir.
(Karar Tarihi : 9.7.2012)
Taraflar arasında görülen davada Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce verilen 26/03/2012 tarih ve 2012/14-2012/166 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

KARAR : Davacı, müvekkilinin 5 adet telefonu İstanbul'a taşınmak üzere davalıya teslim ettiğini, telefonların taşıma sırasında ıslanarak kullanılmaz hale geldiğini ileri sürerek, 3.750.00 TL'nın avans faizi ile davalıdan tahsilini istemiştir.

Davalı vekili, yetki, davacının taraf sıfatı bulunmadığı itirazı yanında, davacının gönderdiği malların arızalı olduğunu ileri sürülerek davanın reddi istenmiştir.

Mahkemece, yetkili mahkemenin HMK'nun 6. maddesi uyarınca davalının ikametgahı mahkemesi olduğu gerekçesiyle, mahkemenin yetkisizliği nedeniyle dava dilekçesinin reddine, karar kesinleştiğinde ve istem halinde dosyanın İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmiştir.

Kararı davacı temyiz etmiştir.

Dava, yurtiçi taşıma sözleşmesinden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.

Taşıma sözleşmesi ile ortaya çıkan zarara ilişkin tazminat davasının, HMK'nun 6. maddesine göre taşıyıcının ikametgahı mahkemesinde, HMK'nun 10. maddesine göre taşıma sözleşmesinin ifa edileceği yer mahkemesinde açılması olanaklıdır. Bunun yanında taşıma sözleşmesi, taşıyıcının şubesi aracılığı ile yapılmış ise, bu şubenin bulunduğu yerde de dava açılabilir. Bu açıklamadan sonra somut olaya gelindiğinde, HMK'nun 14/1 maddesi uyarınca davalı şirketin şubesinin işlemlerinden kaynaklanan bu davada şubenin bulunduğu yer mahkemesi olan, Kayseri Asliye Ticaret Mahkemesi yetkilidir. Bu nedenle mahkemenin yetkiye ilişkin itirazın reddi gerekirken yazılı şekilde karar vermesi bozmayı gerektirmiştir.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 09.07.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 10 :Sözleşmeden doğan davalar, sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde de açılabilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Hulusi METİN
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 26-11-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02711892 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.