Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Esas: 2008/9794, Karar: 2010/2788 İçtihat

Üyemizin Özeti
Temyize konu davada: iş kazası neticesinde işçinin, müteselsil sorumluluk esasına mesnetle alt işverene ve asıl işverene ikame ettiği dava neticesinde hükmedilen tazminatın tamamı asıl işveren tarafından işçiye ödenmiştir ve asıl işveren de ödediği bu tutarı, aralarında işveren mali mesuliyet sigortası sözleşmesi olan sigorta şirketinden -poliçe limiti dahilinde- rücuen talep etmektedir.

Davacı, kesinleşmiş mahkeme kararıyla işçiye ödediği maddi tazminatı ve fer'ilerini poliçe limiti dahilinde davalıdan isteyebilir ve davalı da ödemeyi yaptıktan sonra kusur oranları nisbetinde diğer sorumlulara yönelebilir. Bu sebeple davacının, olaydaki kusuru oranına göre davanın kabulüne karar verilmiş olması doğru değildir.

NOT: 6098 sayılı TBK m.167/2'de yapılan yeni düzenleme ile; müteselsil borçlulardan birinin iç ilişkide kendisine düşen paydan fazlasını ödemesi durumunda, diğer müteselsil borçlulara ancak payı oranında rücu edebileceği kuralı getirilmiştir.
(Karar Tarihi : 12.03.2010)
"Taraflar arasında görülen davada Ankara Asliye 3.Ticaret Mahkemesi'nce verilen 10.04.2008 tarih ve 2006/65-2008/141 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin taahhüdü altındaki iş nedeniyle davalı tarafından işveren mali mesuliyet sigorta poliçesinin düzenlendiğini, işin taşeron firma tarafından yerine getirilmesi sırasında bir işçinin yaralandığını, işçinin açtığı dava neticesinde hüküm altına alınan miktarı ödemiş olduklarını, poliçe teminatının ödenmemesi üzerine başlattıkları icra takibine davalının haksız olarak itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, zarar gören işçinin davacıya hizmet akti ile bağlanmış olan bir işçi olmadığını, bu nedenle davacı tarafından yapılan ödemenin teminat dışında olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, iddia, savunma ve dosyadaki belgelere göre, benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda, davacının işçisi tarafından açılan dava sonunda davacının müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu miktarın tamamını ödediği, o davada davacının kusur oranının %15 olarak belirlendiği, davacının ödemiş olduğu tazminat miktarından kendi kusuruna düşen miktar kadarını davalı sigorta şirketinin poliçesi kapsamında talep edebileceği gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile icra takibinin 2.396,11 TL asıl, 294,00 TL faiz üzerinden devamına karar verilmiştir.

Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

Davacının üstlendiği işin yapımı sırasında dava dışı İ____ Ö____'nin yaralanması nedeniyle davacı ve diğer sorumlular hakkında Ankara 5. İş Mahkemesi'nin 2002/1590 E sayılı dosyası ile açtığı tazminat davasında belirlenen tutardan o davanın diğer davalılar ile birlikte N____ M____ ve San. A.Ş. müteselsilen sorumlu tutulmuş olup, verilen karar kesinleşmiştir.

Bu karar tazminattan sorumlu olanların tümü hakkında müteselsilen tahsile olanak verecek şekilde Ankara 10. İcra Müdürlüğü'nün 2004/16865 sayılı dosyasından takibe konulmuştur. N____ M____ ve San. A.Ş. tarafından tazminatın tamamı ve fer'ileri ödenmiş bundan sonra da N____ M____ ve San. A.Ş. davalımız Sigorta Şirketi ile düzenlediği 3. Şahıs Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesine dayanarak ödediği maddi tazminat ve fer'ilerini davalı sigorta şirketinden işbu dava ile talep etmiştir. Davalı sigorta şirketi bu poliçe ile davacının sigorta tazminatı kapsamında kalan rizikolar nedeniyle 3. kişilere karşı doğacak sorumluluğunu poliçede kararlaştırılan limitler dahilinde üstlenmiş bulunmaktadır. Somut olayda yaralanan dava dışı 3. kişi İ____ Ö____'in davalı sigorta şirketinden sigorta ettiren N____ M____ ve San. A.Ş.'nin olaydaki sorumluluk durumuna göre zararını talep etmesinin bir başka deyişle haksız fiilden doğan zararını diğer sorumlularla birlikte davalı sigorta şirketinden de sorumluluk limiti ile sınırlı olmak üzere müteselsilen talep etmesinin mümkün bulunmasına göre 3. kişinin zararını kesinleşmiş mahkeme kararına göre müteselsilen ödeyen davacının ödediği maddi tazminatı ve fer'ilerini poliçe limiti dahilinde davalıdan isteyebileceği ve davalının da ödedikten sonra kusur oranları nisbetinde diğer sorumlulara yönelebileceği gözetilerek, buna göre karar verilmek gerekirken, davacının olaydaki kusuru oranına göre davanın kabulüne karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazının kabulüyle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 12.03.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Borçlar Kanunu (Yeni) MADDE 167 :Aksi kararlaştırılmadıkça veya borçlular arasındaki hukuki ilişkinin niteliğinden anlaşılmadıkça, borçlulardan her biri, alacaklıya yapılan ifadan, birbirlerine karşı eşit paylarla sorumludurlar.

Kendisine düşen paydan fazla ifada bulunan borçlunun, ödediği fazla miktarı diğer borçlulardan isteme hakkı vardır. Bu durumda borçlu, her bir borçluya ancak payı oranında rücu edebilir.

Borçlulardan birinden alınamayan miktarı, diğer borçlular eşit olarak üstlenmekle yükümlüdürler.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 12-06-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03414392 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.