Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. HD. E:2010/20751 K:2011/20253 İçtihat

Üyemizin Özeti
Davalının cevap dilekçesinde karşı boşanma davası açtığına ilişkin bir beyan ve talep bulunmadığından, talep olmaksızın bu konuda bir karar verilmesi usule ve yasaya aykırıdır.
(Karar Tarihi : 29/11/2011)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm karşı dava nedeniyle verilen hükme yönelik temyiz edilmekle evrak okunup GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ.
Davalı, 13.7.2009 tarihli cevap dilekçesinde boşanmayı kabul ettiğini bildirerek, fer'i taleplerde bulunmuştur. Davalının cevap dilekçesinde karşı boşanma davası açıldığından söz edilmemiştir. Diğer bir ifadeyle davalının karşı boşanma davası bulunmamaktadır. Hakim, iki taraftan birinin talebi olmaksızın kendiliğinden bir davayı inceleyemez ve karara bağlayamaz (6100 s. HMK. m. 24/1). Bu husus, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 439/2 nci maddesi gereğince kanunun sarih maddesine aykırı olduğundan bozma sebebi oluşturur. Açıklanan sebeple kararın bozulması gerekmiştir.
KARAR : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ. 29.11.2011
İlgili Mevzuat Hükmü : Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 24 :(1) Hâkim, iki taraftan birinin talebi olmaksızın, kendiliğinden bir davayı inceleyemez ve karara bağlayamaz.

(2) Kanunda açıkça belirtilmedikçe, hiç kimse kendi lehine olan davayı açmaya veya hakkını talep etmeye zorlanamaz.

(3) Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri dava konusu hakkında, dava açıldıktan sonra da tasarruf yetkisi devam eder.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Özlem AŞKAR TUFAN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 20-05-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02910590 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.