Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

3194 S.lı İmar Kanunu MADDE 1
Bu Kanun, yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.

Genel gerekçe ve madde gerekçesi

Üyemizin Notu: GENEL GEREKÇE

9.7.1956 tarih ve 6785 sayılı İmar Kanunu yürürlüğe konduğu yıllardaki ihtiyaçlara cevap vermesine rağmen daha sonraki gelişmeler nedeni ile 11.7.1972 tarih ve 1605 sayılı Kanun ile bazı maddeleri değiştirilmiştir.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de şehirlerin ve yerlerim alanlarının planlı ve düzenli oluşu toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel yaşantısının aynasıdır. Son yıllarda ülkemizin her alanda yapısal bir değişikliğe uğradığı aşikârdır. Süratli nüfus artışı, köyden şehire akımın kontrol edilmemesi sonucu olarak ortaya çıkan düzensiz şehirleşme, gecekondulaşma ve bunların yarattığı sorunlar ile bu sorunların temelde çözümü için gerekli her türlü tedbirin alınması ihtiyacı imar Kanununda bugünün ve hatta yarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek köklü değişiklikler yapılmasını gerektirmiştir. Bu köklü değişikliklerle; hızla artan nüfusumuza süratti gelişme hareketleri ve gelişen günümüz teknolojisine ayak uyduracak tarzda sağlıklı bir hizmet vermiş olacağız.

Bu Kanun tasarısı ile ülkemizde planlama ilk defa olarak bir sisteme bağlanmış ve planlamanın gelişmeyi önceden yönlendirmesi ilkesi getirilmiştir, Bu amaçla, beş yıllık kalkınma planları ve buna bağlı yıllık icra programları çerçevesinde imarla ilgili ilke ve hususları tespitte tüm fizikî plan kademeleri ile sosyo-ekonomik baza dayalı kararların mekâna yansımasını sağlayacak boyut getirilmiştir.

Şehirlerin, imar planlarına uygun gelişmelerinin yönlendirilmesinde, belediye ve mücavir alan sınırları içi ve dışında kalan şehir ve onunla bütünleşen çevresindeki plansız alanları bir bütün olarak ele alan yeni bir anlayış getirilmiştir.

Tatbikatta, planlama ve uygulama işlemlerinin ihtiyaçları ve şehirleşmenin gerisinde kalması nedeniyle plansız ve sağlıksız yerleşmelere sebep olması ve bu gibi yerleşmelerin büyük şehir çevrelerini sarması sonucu, gerek geçmiş dönemdeki imar mevzuatına aykırı yapılaşmayı belli bir düzenleme içine alarak çözmek, gerekse bundan böyle şehirleşme ve yerleşme konusundaki gelişmelerin mevzuat, plan, şehircilik ilkelerine uygun olarak düzenli bir biçimde yürümesini sağlamak üzere, valilik veya belediyelerin plan üretimi ve uygulanması sürecinde etkinliklerini artıracak önlemleri getirmek gereği ve konuya kısa vadede çözüm getirilmesi mecburiyeti hâsıl olmuştur.

Mahallî idareye, bugüne kadar yürütülen usullerin dışında yeni bir anlayış ile, imar planlarını yapıp yaptırma yetkisi verilmiş, bunlara sahip çıkmaları, sorumluluğunu bilerek disiplinli bir şekilde uygulamalarını sağlamaları amaçlanmıştır.

Planlamaya, uygulamaya yetişecek ve onu önceden yönlendirebilecek bir nitelik kazandırmak amacıyla, işlemleri basitleştirecek ve hızlandıracak önlemler getirilmesini sağlayacak, planlama uygulama bütünlüğü ve uygulanabilir gerçekçi plan elde etme hedefi doğrultusunda hükümler getirilmiştir. Acil durumlarda, mevzii imar planı mekanizması araç olarak kullanılıp, daha basit ve kısa sürede elde edilebilen planlar ile öncelikle planlanacak alanlarda uygulamanın önüne geçilmesi imkânı getirilmiştir.

Ruhsatsız yapılaşmanın, özellikle başkasının arsa veya parselinde yapı yapılmasının önüne geçilmesi için kuruluş veya kişilerce kendisine ait tapusu bulunmayan yerlerde istisnaları ile birlikte kesin yapı yasağı getirilmiştir.

Özellikle yerleşmelerden uzak bulunan yerlerde ruhsat alınması ile ilgili işlemler çok (kolaylaştırılmış ve hatta yepyeni bir anlayış ile kısıtlı bazı şartları sağlayan yapılar ruhsat alma mecburiyetinden kurtarılmıştır.

Ruhsat verme işlemlerinde yepyeni bir anlayışla belediye veya valiliklerin yanı sıra yeminli serbest mimarlık ve mühendislik büroları devreye sokulmuştur. Getirilen kolaylaştırıcı ve tüm formalitelerden arındırıcı şartların yanı sıra bu büroların devreye sokulmuş olması ruhsatsız yapılaşmayı kökünden çözen bir sisteme oturtmuştur.

Yatırımcı bakanlıkların yapacakları, yaptıracakları veya onaylayacakları yapı ve tesisler için, ayrıca her türlü sanayi kuruluşuna imar planı olan yerlerde bu plana, olmayan yerlerde ise valiliklerin ön izin vermesi halinde avan projesine göre valilik veya belediyelerin veya yeminli serbest mimarlık ve mühendislik büroları ruhsat vermesi imkânı getirilmiştir.

Yapılan fennî mesulleri ile müteahhitlerin görev ve sorumlulukları belirgin hale getirilmiş ve özel in¬şaat yapan kişi ve kuruluşların devletçe denetimi sağlanmıştır.

Devletin vatandaşa ve vatandaşın da devlete güvenmesinin tabiî olduğu düşüncesinden hareketle, bu (güveni kötüye kullanan, imar mevzuatına aykırı davranışta bulunan kişi ve kuruluşlara kesin ceza hükümleri getirilmek suretiyle hem topluma saygı ve hem de kanunlara riayetin sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 1 - Bu Kanunun, ülke bütününde düzenli yerleşmeyi sağlamak ve bundan böyle imar kargaşasına meydan vermeyecek planlı ve sağlıklı yapılaşmayı gerçekleştirmek amacıyla düzenlendiği belirtilmektedir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Can DOĞANEL
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 14-10-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02514291 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.