Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

6102 S.lı Türk Ticaret Kanunu (Yeni) MADDE 224
(1) Ortak, yetkisiz olarak şirketten çektiği ve şirket hesabına bir yerden tahsil ettiği parayı, derhâl; şirketten aldığı ödüncü, aldığı tarihten itibaren faiziyle şirkete vermek zorundadır.

Gerekçesi

Üyemizin Notu: Ortağın şirkete faiz verme borcuna ilişkin 6762 sayılı Kanunun 166 ncı maddesi çeşitli boşluklar içeriyordu:

(1) 6762 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi, sadece şirketten alınan ödünçlere ait faizi düzenliyor izlenimini vermektedir. Oysa uygulamada yoğun olan, şirketten yetkisiz para çekilmesi ve bunun için faiz ödenmemesidir.

(2) Faizin başlangıcı sadece ödünçlere göre ve şirketin aleyhine düzenlemiştir.

Tasarı bu aksaklıkları düzeltmek amacıyla kaleme alınmıştır.


Adalet Komisyonu Raporu'ndan:
Alt Komisyonca, Tasarının 224 üncü maddesinde aşağıdaki gerekçelerle değişiklik yapılmış; yapılan bu değişiklik Komisyonumuzca da kabul edilmiştir:

Tasarının 224 üncü maddesi iki farklı olguyu içerdiği halde, bunları birlikte ve doğru olmayan bir şekilde "kanunî faiz" bağlamında düzenlemiştir. Birinci olgu ortağın şirketten yetkisiz olarak çektiği veya başka yerden tahsil ettiği paralardır. Kanun bu paraların "derhal" şirkete verilmesini istemiştir. Bunlara ödenecek faiz ise gecikme halinde temerrüt faizidir. Oysa hükümde kanunî faiz denilmiştir. Ancak hükümdeki "derhal" kelimesi bu etkisini kaybedecek kadar bağlantısız bir yerde bulunmaktadır. Ayrıca hükümden ortağın şirketten ödünç aldığı parayı da "derhal" geri ödemesi gibi bir anlam çıkmaktadır. Oysa bu ödünç çoğu kez bir vadeye bağlanmış olabilir. Gene bunun gibi, "tahsil tarihinden itibaren" ibaresi ödüncün faizi ile ilgili olup hükümden bu da anlaşılmamaktadır. Nihayet ödüncün faizi sözleşme ile belirlenmiş de olabilir, bunun kanunî faiz olacağı da emredici bir şekilde düzenlenmemelidir. Bu düşüncelerle madde yeniden kaleme alınmıştır.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 15-07-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02969003 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.