Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

6100 S.lı Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 118
(1) Dava, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte açılmış sayılır. Dava dilekçesine davalı sayısı kadar örnek eklenir.

(2) Dava dilekçesinin kaydına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikte belirlenir.

Harç yatırma anının davanın açılması anına etkisi bakımından tereddütlü bir durum ortaya çıkmıştır.

Üyemizin Notu: İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen HMK seminerinde maddeyle ilgili olarak Sn. Prof.Dr. Abdurrahim Karslı aşağıda özetleyeceğim değerlendirmeyi yapmıştır:


Davanın açılması anıyla ilgili olarak HMK'daki bu hüküm HMUK ile paralel yöndedir. Ancak HMUK'taki hükmün uygulamasında Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu E.1983/7 K.1984/3 sayılı içtihadına göre hareket edilmektediydi. Bu içtihada göre de davanın açılma tarihi harca tabi davalarda harcın yatırıldığı tarihti. Dolayısıyla dilekçenin kayıt tarihi değil harcın yatırıldığı tarih dikkate alınmaktaydı. Bu haliyle İBK'daki uygulama ile yasa hükmünün birbirine uygun olmadığı ortada.

İçtihadı birleştirme kararları mahkemeler için bağlayıcı olmakla birlikte iki halde İBK'ya uygun hareket etme yükümlülüğü ortadan kalkacaktır. İlki yeni bir İBK ile eski görüşten vazgeçilmesi, ikincisi ise yeni bir yasal düzenlemeyle İBK'nın etkisiz hale getirilmesi.

HMK'daki yeni hüküm eski hükmü tekrarlamakla yasal uygulamanın İBK'yı etkisiz hale getirip getirmeyeceği tartışma konusu olmuştur. Bir görüş, yasanın, tanımı tekrarlamakla İBK'yı etkisiz hale getirdiği fikrindedir. Diğer görüş ise İBK'nın etkisiz hale gelmediği, maddenin uygulamasını yönlendirdiği, madde metni aynı olduğuna göre İBK uygulamasına devam edilmesinin yerinde olduğu fikrindedir.

Karslı ikinci görüşü paylaşmaktadır.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Engin ÖZOĞUL
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 30-03-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02169895 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.