Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

GelirVK. MADDE 32

     
 
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 32
(Mülga madde: 04/12/1985 - 3239/138 md.;Yeniden düzenleme: 28/03/2007-5615 S.K./2.mad)

       Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır. *

       Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'idir. Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgarî geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.

       İndirimin uygulamasında "çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.

       İndirim tutarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medenî hali ve aile durumu esas alınır. İndirim, yukarıdaki oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınır.

       (Ek fıkra: 16/06/2009-5904 S.K./2.mad) Ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınır.

       Bakanlar Kurulu, indirim konusu yapılacak toplam tutarın asgarî ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartıyla ikinci fıkrada belirtilen asgarî geçim indirimi oranlarını artırmaya veya kanunî oranına kadar indirmeye yetkilidir.

       Asgarî geçim indiriminin uygulama dönemleri ve mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.
 1  Türkçe    (Madde son güncelleme Doç. Dr. Özge Yücel, 03-11-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

GelirVK. MADDE 32 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

GelirVK. MADDE 32 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

GelirVK. MADDE 32 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

GelirVK. MADDE 32 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

GelirVK. MADDE 32 Türkçeleştirme Önerileri

(Yürürlükten kaldırılan madde: 04.12.1985-3239 s.y./138.m.; yeniden düzenleme: 28.03.2007-5615 s.y./2.m.) Ücretin gerçek yöntemde vergilendirilmesinde en az geçim indirimi uygulanır. En az geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve işleyim kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan en az ücretin yıllık kesintisiz tutarının; yükümlünün kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5, diğer çocuklar için % 5'idir. Gelirin bölümsel döneme ilişkin olması durumunda ay kesirleri, tam ay sayılarak bu süreye denk gelen indirim tutarları temel alınır. En az geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103. maddedeki gelir vergisi çizelgesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın hesaplanan vergiden indirilmesi yoluyla uygulanır. İndirilecek kısmın çok olması halinde bu tutar, geri verilmez. İndirimin uygulamasında "çocuk" sözü, yükümlü ile birlikte oturan ya da yükümlünün baktığı (geçimlik verilenler, çocuk edinilenler ile ana ya da babasını yitirmiş torunlardan yükümlü ile birlikte oturanlar içinde) 18 yaşını ya da öğrenimde olan 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" sözü ise aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri belirtir. İndirim tutarının belirlenmesinde yükümlünün gelir elde ettiği gündeki evlilik ve aile durumu temel alınır. İndirim, yukarıdaki oranlara göre hesaplana...
(Şerh No: 2312 - Türkçeleştiren: Özge YÜCEL - Tarih : 06-12-2009)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,02875400 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.