Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

EskiBK. MADDE 496

     
 
818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 496
F - KEFİLİN HAKLARI

I:ASIL BORÇLUYA KARŞI

1 - ALACAKLININ HAKLARINA HALEFİYET
Kefil eda ettiği şey nisbetinde alacaklının haklarında ona halef olur. Bu halefiyet kaidesinden evvelce feragat etmek caiz değildir. Şu kadar ki kefil ile borçlu beynindeki hukuki münasebetlerden mütevellit dava ve defi hakları mahfuzdur.
 1  İçtihat    1 Bilgi    (Madde son güncelleme Av. Can DOĞANEL, 27-10-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

EskiBK. MADDE 496 İçtihatları

Asıl borçlu yerine borcun taksitlerini ve gecikme faizlerini ödeyen davacı müteselsil kefil, BK m.496 ve devamı maddeleri uyarınca alacaklının kanuni halefi olmuştur ve ipotek hakkı davacı kefile geçmiştir. Temyize konu davada davacı kefilin, taşınmazı ipotekle yükümlü olarak devralan davalıdan istemi hakkında; ipotek, limit ipoteği olduğundan bu husus dikkate alınarak karar ittihaz edilmelidir.
(Şerh No: 11029 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 24-03-2011)

Bu Maddeye Not Girin

EskiBK. MADDE 496 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Borçlar Kanunu Tasarısı m.596 ve Gerekçesi
b. Kefilin rücu hakkı MADDE 596- Kefil, alacaklıya ifada bulunduğu ölçüde, onun haklarına halef olur. Kefil, bu hakları asıl borç muaccel olunca kullanabilir. Kefil, aksi kararlaştırılmamışsa, rehin hakları ile aynı alacak için sağlanmış diğer güvencelerden sadece kefalet anında var olan veya bizzat asıl borçlu tarafından, sonradan özellikle bu alacak için verilmiş bulunanlara halef olur. Alacaklıya kısmen ifada bulunan kefil, rehin hakkının sadece bunu karşılayan kısmına halef olur. Ala...
(Şerh No: 9330 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 26-12-2010)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

EskiBK. MADDE 496 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

EskiBK. MADDE 496 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

EskiBK. MADDE 496 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04095197 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.